Do góry

Dodatki Przepis na:

Paprykarz z wędzoną makrelą

Paprykarz z wędzoną makrelą

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1797

Dodano:

Odsłon: 394

Paprykarz z konserwy pewnie każdy kiedyś miał okazję choć spróbować. Ten przepis nie naśladuje konserw, jest o niebo lepszy. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą - przepis prosty i szybki w wykonaniu, a potrawa smaczna. Doskonała jako smarowidło do ulubionego pieczywa.

Składniki

  • 1 duża makrela lub 2 mniejsze ( w sumie ok 400 g )
  • 1 saszetka ryżu ( 100 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek pietruszki
  • koncentrat pomidorowy ( 3 łyżki )
  • 120 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ostra i słodka papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makrele obrać ze skóry oraz ości.

    Ryż ugotować zgodnie z przepisem

    Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach
    Cebulę pokroić drobno, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć razem

  2. Koncentrat pomidorowy rozprowadzić z wodą

    Do cebuli z czosnkiem dodać startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć ok. 5 min.Dodać rozprowadzony w wodzie koncentrat, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości ( choć marchewka może być lekko chrupka - jak kto woli )

    Do naczynia przełożyć obraną makrelę, dodać ryż oraz podduszone warzywa, wymieszać. Podawać z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 03 grudnia Podoba mi się ten przepis. Mam inny ale nie powala.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń