Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Curry to jedna z moich ulubionych przypraw. Wyśmienicie pasuje do mięs i sosów. Można też dodać ją do ryżu, gulaszu, zupy, szpinaku, a nawet ryb. Generalnie, curry to mieszanka przypraw. Znajdziemy w niej kurkumę, imbir, pieprz, kolendrę, kmin rzymski, gorczycę, chilli, sól, a czasami nawet cynamon. Ponieważ w składzie figuruje wyżej wymieniona kurkuma, curry ma żółty kolor i trzeba uważać, bo może farbować. Ja postanowiłam zrobić swoją własną pastę curry, którą potem będę mogła dodawać do różnych potraw.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2490
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101880
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6275
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2490
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101880
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6275
Składniki
Rozgrzej rondelek. Na suchym dnie upraż kumin i nasiona kolendry ( 3-4 min.) przełóż do miseczki. To samo zrób z pieprzem. Do drugiej miseczki podpraż papryczki, czosnek i szalotki tak aby nie sczerniały. Za pomocą moździerza ucieraj nasiona, a potem blenduję z pozostałymi składnikami na gładką masę. Pastę curry wkładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce nawet do 3 miesięcy. Smacznego!!!