Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z cukinii

Pasta z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 8074

Dodano:

Odsłon: 1556

Pasta z cukinii, której delikatny smak podkreślają świeże i równie smaczne składniki: migdały, pistacje, parmezan i świeże liście bazylii. Do tego kremowy serek śmietankowy, cebula, czosnek i wędzona papryka. Wszystko razem tworzy niezwykle smaczną, kremową pastę, którą można spożywać na wiele sposobów.

Składniki

  • 2 małe cukinie (ok 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pomidora
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki pistacji
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 6 listków bazylii
  • 50 g parmezanu
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasta z cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinie pokroic w kostke, wlozyc do zaroodpornej foremki, dodac czosnek, grubo pokrojonan cebule i skropic oliwa z oliwek. Piec ok. 25 minut w temp 180° C.

  2. Upieczone warzyna wsypac do miksera, dodac polówke pomidora, serek smietankowy, platki migdalów, pistacje i wedzona papryke. Doprawic sola i pieprzem w razie potrzeby.

  3. Na koniec dodac swieze lisci bazylii i starty parmezan. Wszystko miksowac tak dlugo, az powstanie kremowa masa.

  4. Przechowywac w sloiku w lodówce.

  5. Pasta z cukini smakuje nie tylko do chleba, albo jako dip, ale równiez do smazonych ziemniaków, albo na cieplo do miesa z grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń