Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Wam się tradycyjne kanapki z wędliną? A może szukacie ciekawego dodatku do pieczywa lub surowych warzyw? Jeśli tak, ten przepis sprawdzi się idealnie. Pasta z pieczonej dyni jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale również bardzo prosta do zrobienia. Możecie nadać jej indywidualnego charakteru doprawiając ją ulubioną mieszanką przypraw.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Dynię myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazda nasiennego z pestkami i włóknami. Oczyszczoną dynię kroimy w paski, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Upieczoną dynię przekładamy do miski, dodajemy do niej podsmażoną cebulę. Czosnek obieramy z łupin, przepuszczamy przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem blendujemy na jednolitą pastę. Na koniec doprawiamy pastę ulubionymi ziołami i przyprawami.
Pastę z pieczonej dyni podajemy na pieczywie w towarzystwie natki pietruszki lub jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki.