Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadeszły chłodne dni. Częściej gotujemy rosoły. Mięso z rosołu obieram dokładnie i zamrażam. Podobnie robię z pieczonymi kurczakami, kaczkami, gęsiami. A gdy uzbiera się spora ilość mrożonych porcji, to piekę pasztet. Wykorzystuję też do niego sos powstały z pieczenia. I dzisiaj tez zrobiłam pasztet ( oprócz pieczonej kaczusi).
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16865
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 642
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4038
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 465
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16865
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 642
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4038
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 465
Składniki
Mięso dwa razy zemleć w maszynce . Kajzerkę namoczyć w mleku Cebulę, czosnek, namoczoną kajzerkę razem z mlekiem, jajkiem i przyprawami zmiksować blenderem, dodać do mięsa. Dodać tez sos z pieczenia. Wyrobić na gładką masę. Formę wysmarować masłem i osypać bułką tartą ( ja sama suszę i mielę kajzerki). Wyłożyć masę mięsną do foremki lekko ugniatając.
Wyrównać powierzchnię i posypać grubo bułką tartą. Bułka wchłonie nadmiar soku i tłuszcz i stworzy chrupiącą skórką na wierzchu. Za pomocą łyżki zrobić wzorek,
Piec w piekarniku 180 stopni. A po 1/2 godziny zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Gdy bułka lekko zarumieni się , wyjąć pasztet z piekarnika.
Ostudzić, pokroić na porcje, zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w lodówce. Długo tam nie pozostanie. Inna wersja, to zapasteryzowany pasztet w słoikach. Smacznego!!!