Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie to grzyby, które cenione są za swój delikatny, lekko orzechowy smak. Można z nich przygotowywać dania na wiele sposobów, od marynowania przez panierowanie. Tym razem wykorzystaj te sezonowe dary natury do zrobienia pasztetu, który zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla mięsnych pasztetów. Tak przygotowany pasztet będzie zawierać sporo wartości odżywczych, a przede wszystkim tak ważną w okresie jesiennym witaminę D, roślinne białko oraz błonnik. Aby podkręcić smak grzybów, dodaj do nich orzechów laskowych lub włoskich. Pasztet z kani możesz serwować na zimno w formie dodatku do kanapek, ale też rewelacyjnie smakuje po podgrzaniu.
patelnia, mniejsza patelnia lub rondel, miska, blender, keksówka
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4221
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 477
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 886
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3781
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4221
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 477
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 886
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3781
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 769
Składniki
Grzyby oczyść z piasku i odsącz ręcznikie. Kapelusze kani pokrój na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm. Pokrój również cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i dodaj kawałki kani. Grzyby smaż do momentu, aż puszczą wodę i nabiorą złocistego koloru przez ok. 7 minut. Następnie zdejmij z patelni i odsącz papierowym ręcznikiem lub wyciskając przez sitko.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do zarumienienia. Gotową cebulę oprósz solą i odstaw.
Na osobnej patelni upraż posiekane orzechy laskowe lub włoskie. Muszą nabrać nieco brązowego koloru.
Kanie oraz cebulę zmiel na drobno za pomocą blendera lub maszynki. Do miski z grzybami dodaj dwa żółtka oraz 100 ml śmietanki kremówki. Przypraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
2 białka jaj ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników. Dosyp do masy bułkę tartą, aby była gęstsza konsystencja na pasztet.
Wysmaruj keksówkę masłem i przerzuć masę na pasztet. Masę rozprowadź równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół. Przełóż keksówkę z pasztetem do piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
Po tym czasie wyłóż pasztet z kani z piekarnika i poczekaj przynajmniej godzinę, aby przestygł.