Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie to grzyby, które cenione są za swój delikatny, lekko orzechowy smak. Można z nich przygotowywać dania na wiele sposobów, od marynowania przez panierowanie. Tym razem wykorzystaj te sezonowe dary natury do zrobienia pasztetu, który zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla mięsnych pasztetów. Tak przygotowany pasztet będzie zawierać sporo wartości odżywczych, a przede wszystkim tak ważną w okresie jesiennym witaminę D, roślinne białko oraz błonnik. Aby podkręcić smak grzybów, dodaj do nich orzechów laskowych lub włoskich. Pasztet z kani możesz serwować na zimno w formie dodatku do kanapek, ale też rewelacyjnie smakuje po podgrzaniu.
patelnia, mniejsza patelnia lub rondel, miska, blender, keksówka
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 690
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 690
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Grzyby oczyść z piasku i odsącz ręcznikie. Kapelusze kani pokrój na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm. Pokrój również cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i dodaj kawałki kani. Grzyby smaż do momentu, aż puszczą wodę i nabiorą złocistego koloru przez ok. 7 minut. Następnie zdejmij z patelni i odsącz papierowym ręcznikiem lub wyciskając przez sitko.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do zarumienienia. Gotową cebulę oprósz solą i odstaw.
Na osobnej patelni upraż posiekane orzechy laskowe lub włoskie. Muszą nabrać nieco brązowego koloru.
Kanie oraz cebulę zmiel na drobno za pomocą blendera lub maszynki. Do miski z grzybami dodaj dwa żółtka oraz 100 ml śmietanki kremówki. Przypraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
2 białka jaj ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników. Dosyp do masy bułkę tartą, aby była gęstsza konsystencja na pasztet.
Wysmaruj keksówkę masłem i przerzuć masę na pasztet. Masę rozprowadź równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół. Przełóż keksówkę z pasztetem do piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
Po tym czasie wyłóż pasztet z kani z piekarnika i poczekaj przynajmniej godzinę, aby przestygł.