Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie to grzyby, które cenione są za swój delikatny, lekko orzechowy smak. Można z nich przygotowywać dania na wiele sposobów, od marynowania przez panierowanie. Tym razem wykorzystaj te sezonowe dary natury do zrobienia pasztetu, który zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla mięsnych pasztetów. Tak przygotowany pasztet będzie zawierać sporo wartości odżywczych, a przede wszystkim tak ważną w okresie jesiennym witaminę D, roślinne białko oraz błonnik. Aby podkręcić smak grzybów, dodaj do nich orzechów laskowych lub włoskich. Pasztet z kani możesz serwować na zimno w formie dodatku do kanapek, ale też rewelacyjnie smakuje po podgrzaniu.
patelnia, mniejsza patelnia lub rondel, miska, blender, keksówka
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44925
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 747
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4773
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44925
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 747
Składniki
Grzyby oczyść z piasku i odsącz ręcznikie. Kapelusze kani pokrój na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm. Pokrój również cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i dodaj kawałki kani. Grzyby smaż do momentu, aż puszczą wodę i nabiorą złocistego koloru przez ok. 7 minut. Następnie zdejmij z patelni i odsącz papierowym ręcznikiem lub wyciskając przez sitko.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do zarumienienia. Gotową cebulę oprósz solą i odstaw.
Na osobnej patelni upraż posiekane orzechy laskowe lub włoskie. Muszą nabrać nieco brązowego koloru.
Kanie oraz cebulę zmiel na drobno za pomocą blendera lub maszynki. Do miski z grzybami dodaj dwa żółtka oraz 100 ml śmietanki kremówki. Przypraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
2 białka jaj ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników. Dosyp do masy bułkę tartą, aby była gęstsza konsystencja na pasztet.
Wysmaruj keksówkę masłem i przerzuć masę na pasztet. Masę rozprowadź równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół. Przełóż keksówkę z pasztetem do piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
Po tym czasie wyłóż pasztet z kani z piekarnika i poczekaj przynajmniej godzinę, aby przestygł.