Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie to grzyby, które cenione są za swój delikatny, lekko orzechowy smak. Można z nich przygotowywać dania na wiele sposobów, od marynowania przez panierowanie. Tym razem wykorzystaj te sezonowe dary natury do zrobienia pasztetu, który zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla mięsnych pasztetów. Tak przygotowany pasztet będzie zawierać sporo wartości odżywczych, a przede wszystkim tak ważną w okresie jesiennym witaminę D, roślinne białko oraz błonnik. Aby podkręcić smak grzybów, dodaj do nich orzechów laskowych lub włoskich. Pasztet z kani możesz serwować na zimno w formie dodatku do kanapek, ale też rewelacyjnie smakuje po podgrzaniu.
patelnia, mniejsza patelnia lub rondel, miska, blender, keksówka
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1443
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1443
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 211
Składniki
Grzyby oczyść z piasku i odsącz ręcznikie. Kapelusze kani pokrój na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm. Pokrój również cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i dodaj kawałki kani. Grzyby smaż do momentu, aż puszczą wodę i nabiorą złocistego koloru przez ok. 7 minut. Następnie zdejmij z patelni i odsącz papierowym ręcznikiem lub wyciskając przez sitko.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do zarumienienia. Gotową cebulę oprósz solą i odstaw.
Na osobnej patelni upraż posiekane orzechy laskowe lub włoskie. Muszą nabrać nieco brązowego koloru.
Kanie oraz cebulę zmiel na drobno za pomocą blendera lub maszynki. Do miski z grzybami dodaj dwa żółtka oraz 100 ml śmietanki kremówki. Przypraw całość solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
2 białka jaj ubij na sztywno i dodaj do pozostałych składników. Dosyp do masy bułkę tartą, aby była gęstsza konsystencja na pasztet.
Wysmaruj keksówkę masłem i przerzuć masę na pasztet. Masę rozprowadź równomiernie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra dół. Przełóż keksówkę z pasztetem do piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
Po tym czasie wyłóż pasztet z kani z piekarnika i poczekaj przynajmniej godzinę, aby przestygł.