Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz w rodzinie osoby niejedzące mięsa, możesz przygotować dla nich na święta pasztet z selera. Wychodzi niezwykle kremowy i aromatyczny. Najlepiej smakuje podany z pikantnymi dodatkami np. chrzanem lub z ogórkami kiszonymi.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2596
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104543
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5901
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2596
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104543
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5901
Składniki
Seler, marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć warzywa, obrane ząbki czosnku, dodaj przecier pomidorowy. Całość duś na małym ogniu przez 20 minut. Warzywa po kilku minutach powinny puścić wodę, jeśli tak się nie stanie dodaj 30 ml wody. Pod sam koniec wsyp przyprawy. Całość zamieszaj i odstaw do przestudzenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Przestudzone warzywa zmieszaj z żółtkami i bułką tartą. Następnie partiami dodawaj białka i za pomocą sylikonowej szpatułki delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez 60-70 minut.
Pasztet z selera smakuje najlepiej podany z kiszonym ogórkiem lub ostrym chrzanem.