Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy w wykonaniu i wyjątkowo smaczny pasztet, do tego bez pieczenia. Zalany warstwą domowego smalcu dłużej pozostaje świeży.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 162
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29274
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 162
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29274
Składniki
Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę na smalcu- można użyć masła. Gdy się zrumieniła zsunęłam ją i dałam opłukane wątróbki. Gdy się zrumieniły z jednej strony, obróciłam je i dodałam na wierzch pokrojone w słupki jabłko. Gdy z drugiej strony się zrumieniły dodałam sól, pieprz i 3 łyżki melasy z granatów. Ocet balsamiczny jest bardziej kwaśny więc można dać dwie łyżki. Gdy wątróbki były jeszcze różowe ale już wyciekał z nich czysty płyn po nakłuciu, można skończyć smażenie. Dodałam do nich 5 filecików anchovies i całość zmalaksowałam. Anchovies dodaje głębokiego mięsnego smaku i świetnie komponuje się z drobiem i cielęciną.
Pasztet nałożyłam do foremek i zalałam roztopionym smalcem/ masłem. Kanapki nie trzeba smarować masłem czy smalcem, bo jest od razu z pasztetem.
Smacznego :)