Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z wątróbek pod smalczykiem

Pasztet z wątróbek pod smalczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 676 Ocena: 13682

Dodano:

Odsłon: 2306

Bardzo łatwy w wykonaniu i wyjątkowo smaczny pasztet, do tego bez pieczenia. Zalany warstwą domowego smalcu dłużej pozostaje świeży.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z wątróbek pod smalczykiem

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę na smalcu- można użyć masła. Gdy się zrumieniła zsunęłam ją i dałam opłukane wątróbki.
    Gdy się zrumieniły z jednej strony, obróciłam je i dodałam na wierzch pokrojone w słupki jabłko.

    Gdy z drugiej strony się zrumieniły dodałam sól, pieprz i 3 łyżki melasy z granatów. Ocet balsamiczny jest bardziej kwaśny więc można dać dwie łyżki.

    Gdy wątróbki były jeszcze różowe ale już wyciekał z nich czysty płyn po nakłuciu, można skończyć smażenie.

    Dodałam do nich 5 filecików anchovies i całość zmalaksowałam.
    Anchovies dodaje głębokiego mięsnego smaku i świetnie komponuje się z drobiem i cielęciną.

  2. Pasztet nałożyłam do foremek i zalałam roztopionym smalcem/ masłem. Kanapki nie trzeba smarować masłem czy smalcem, bo jest od razu z pasztetem.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 11 grudnia 2019 Nigdy nie jadłam anchois, ale w twoim przepisie bardzo mnie zachęciły! Chyba mam plan na weekend :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 grudnia 2019 Aż chciało by się zjeść taką kanapkę pomimo późnej pory ;) Pyszne smarowidełko :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń