Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pasztetowa, smak dzieciństwa z przepisu mojego dziadka można ją zrobić do słoika jak również w jelito wieprzowe i uwędzić , jak kto lubi.
Mięso kroimy na kawałki i parzymy w temperaturze 90 st. C przez okres 90 minut ( nie gotujemy). Wątrobę parzymy na końcu przez ok. 15 min.
Wszystko studzimy i mielimy wraz z cebulą przez sitko 2 mm. Ja mielę 1 raz.
Jeżeli ktoś lubi bardzo miałką to może zmielić 2 lub 3 razy.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy w/g własnego uznania.
Nakładamy do wysterylizowanych słoiczków (wielkość u mnie ok. 330 ml) lub nabijamy w jelita wieprzowe.
Słoiki sterylizujemy lub jelita parzymy w temperaturze 80 st.C przez okres ok. 60 minut. ( 1 mm średnicy flaka - 1 min.).
Chłodzimy i możemy spożywać. Smacznego.
Cebulę można podsmażyć, daje lepszy efekt smakowy pasztetowej.
Od ilości dodanego wywaru będzie zależała smarowność pasztetowej.
Z tej ilości produktów wychodzi ok. 8 słoiczków o wielkości 330 ml.
Przyprawy są podane na 1 kg farszu.
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 32
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 365
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 305
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 272
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 32
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 365
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 305
Zapiekane pieczarki z kurczakiem to niezwykle smaczne i sycące danie, które m...
Odsłon: 272
Składniki
Mięso kroimy na kawałki i parzymy w temperaturze 90 st. C przez okres 90 minut ( nie gotujemy). Wątrobę parzymy na końcu przez ok. 15 min.
Wszystko studzimy i mielimy wraz z cebulą przez sitko 2 mm. Ja mielę 1 raz. Jeżeli ktoś lubi bardzo miałką to może zmielić 2 lub 3 razy.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy w/g własnego uznania. Nakładamy do wysterylizowanych słoiczków (wielkość u mnie ok. 330 ml) lub nabijamy w jelita wieprzowe.
Słoiki sterylizujemy lub jelita parzymy w temperaturze 80 st.C przez okres ok. 60 minut. ( 1 mm średnicy flaka - 1 min.). Chłodzimy i możemy spożywać. Smacznego. Cebulę można podsmażyć, daje lepszy efekt smakowy pasztetowej. Od ilości dodanego wywaru będzie zależała smarowność pasztetowej. Z tej ilości produktów wychodzi ok. 8 słoiczków o wielkości 330 ml. Przyprawy są podane na 1 kg farszu.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Chleb orkiszowy z cebulą
Dodatki
Ketchup z cukinii
Dodatki
Pasztet z cukinii
Dodatki
Ziemniaki w papilotach
Chleb orkiszowy z cebulą
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 125
Ketchup z cukinii
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 812