Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pesto to idealny dodatek do makaronów, ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Świetnie nadaje się także jako smarowidło do pieczywa, któremu dodaje niesamowitego smaku i wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z natki pietruszki, która zawiera sporą dawkę witaminy C (ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe!), folianów oraz beta karotenu. Pesto będzie doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które wspomagają trawienie.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3515
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4285
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74337
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2349
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3515
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4285
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74337
Składniki
Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. * Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.