Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1043 Ocena: 29102

Dodano:

Odsłon: 1023

Pesto to idealny dodatek do makaronów, ryb, mięs lub pieczonych warzyw. Świetnie nadaje się także jako smarowidło do pieczywa, któremu dodaje niesamowitego smaku i wyrazistości. Dzisiaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pesto z natki pietruszki, która zawiera sporą dawkę witaminy C (ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe!), folianów oraz beta karotenu. Pesto będzie doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które wspomagają trawienie.

Składniki

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g blanszowanych migdałów
  • 30 g sera Cheddar
  • około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pesto z pietruszki

Przygotowanie

  1. Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. * Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek.

    * Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości produkty oraz ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń