Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27091

Dodano:

Odsłon: 2845

Propozycja na pesto w czerwonym wydaniu na bazie suszonych pomidorów, z dodatkiem aromatycznej bazylii, orzechów i czosnku. Świetne zarówno do makaronu, jak i do ryżu.

Składniki

  • 80 g suszonych pomidorów
  • 1 drzewko bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów nerkowca
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pesto z suszonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy.

    Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.

    Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Pesto świetnie komponuje się z ryżem i różnymi rodzajami makaronów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 19 września 2018 Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Twoja wygląda smacznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MonikaJoanna 14 października 2014 Niestety moje sie nie udalo :-(
W smaku super, ale kolor nie jest czerwony tylko prawie czarny. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem. Co moglo byc nie tak?
Odpowiedzi: 7 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 października 2014 Suszone pomidory nie schodzą z mojego menu. Pasta do zrobienia i do książki wędruje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 października 2014 super pomysł i w dodatku smaczny dodatek do różnych potraw :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 października 2014 Pesto uwielbiam, a Twoje prezentuje się cudownie. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń