Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczarki smażone z bakłażanem

Pieczarki smażone z bakłażanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1194

Dodano:

Odsłon: 70

Uniwersalny dodatek do ziemniaków, makaronu lub ryżu, pieczonych lub grillowanych mięs, omletów oraz zapiekanek z pieczywa. Polecam wszystkim, którzy nie mogą zdecydować czy pieczarki czy bakłażan.

Składniki

  • Pieczarki 500 g
  • Bakłażan 600 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 1 szt.
  • Sól
  • Olej do smażenia 4 łyżki
  • Świeżo mielony pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczarki smażone z bakłażanem

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, oprószyć z obydwu stron solą i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.

  2. Po tym czasie plastry bakłażana opłukać z soli i pokroić w kostkę.

  3. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości pieczarek oraz indywidualnych upodobań.

  4. Pieczarki smażyć na oleju aż odparują wodę.

  5. Czosnek obrać i pokroić na plasterki.

  6. Do pieczarek dodać pokrojonego bakłażana, plasterki czosnku oraz około 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem aż do miękkości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń