Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 789
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425122
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10721
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 789
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425122
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10721
Składniki
Szynkę przygotowałam w mokrej zalewie. Razem z wodą, która je zakrywała zawartość wynosiła 3 litry więc użyłam 3 łyżki soli z górką, wręcz czubate. Jeszcze przyprawy poprawiające smak i wpływające na zakonserwowanie mięsa: tłuczony pieprz, uprażona gorczyca i kolendra rozgnieciona w moździerzu, czosnek, liście i ziele. Całość trzeba zostawić na 24 h w lodówce. Mokra marynata ma tą zaletę, że mięso później jest soczyste i sól równomiernie się rozchodzi.
Szynkę od strony tłuszczu nacięłam i całość obwiązałam sznurkiem.
Piekłam w rękawie do pieczenia na warstwie cebuli i z pokrojonym jednym jabłkiem. Piekłam 2, 2 h: najpierw 30 minut w 185 stopniach potem w 165, a po dóch godzinach rozcięłam rękaw i posmarowałam szynkę bejcą.
Dopiekałam jeszcze do zrumienienia około 20 minut w 185 stopniach. Trzeba monitorować aby miód się nie przypalił. To co się wytopi wraz z pieczona cebulą i jabłkiem jest świetną bazą na sos. zagęściłam go tylko mąką i podgrzałam w rondelku.
Smacznego :)