Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 40
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 61
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5180
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 40
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 61
Składniki
Szynkę przygotowałam w mokrej zalewie. Razem z wodą, która je zakrywała zawartość wynosiła 3 litry więc użyłam 3 łyżki soli z górką, wręcz czubate. Jeszcze przyprawy poprawiające smak i wpływające na zakonserwowanie mięsa: tłuczony pieprz, uprażona gorczyca i kolendra rozgnieciona w moździerzu, czosnek, liście i ziele. Całość trzeba zostawić na 24 h w lodówce. Mokra marynata ma tą zaletę, że mięso później jest soczyste i sól równomiernie się rozchodzi.
Szynkę od strony tłuszczu nacięłam i całość obwiązałam sznurkiem.
Piekłam w rękawie do pieczenia na warstwie cebuli i z pokrojonym jednym jabłkiem. Piekłam 2, 2 h: najpierw 30 minut w 185 stopniach potem w 165, a po dóch godzinach rozcięłam rękaw i posmarowałam szynkę bejcą.
Dopiekałam jeszcze do zrumienienia około 20 minut w 185 stopniach. Trzeba monitorować aby miód się nie przypalił. To co się wytopi wraz z pieczona cebulą i jabłkiem jest świetną bazą na sos. zagęściłam go tylko mąką i podgrzałam w rondelku.
Smacznego :)