Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99111
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 448
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5115
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99111
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 448
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5115
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Składniki
Szynkę przygotowałam w mokrej zalewie. Razem z wodą, która je zakrywała zawartość wynosiła 3 litry więc użyłam 3 łyżki soli z górką, wręcz czubate. Jeszcze przyprawy poprawiające smak i wpływające na zakonserwowanie mięsa: tłuczony pieprz, uprażona gorczyca i kolendra rozgnieciona w moździerzu, czosnek, liście i ziele. Całość trzeba zostawić na 24 h w lodówce. Mokra marynata ma tą zaletę, że mięso później jest soczyste i sól równomiernie się rozchodzi.
Szynkę od strony tłuszczu nacięłam i całość obwiązałam sznurkiem.
Piekłam w rękawie do pieczenia na warstwie cebuli i z pokrojonym jednym jabłkiem. Piekłam 2, 2 h: najpierw 30 minut w 185 stopniach potem w 165, a po dóch godzinach rozcięłam rękaw i posmarowałam szynkę bejcą.
Dopiekałam jeszcze do zrumienienia około 20 minut w 185 stopniach. Trzeba monitorować aby miód się nie przypalił. To co się wytopi wraz z pieczona cebulą i jabłkiem jest świetną bazą na sos. zagęściłam go tylko mąką i podgrzałam w rondelku.
Smacznego :)