Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone bataty stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, mogą również być serwowane jako osobne danie np z jajkiem i kefirem. Ich słodki smak rewelacyjnie współgra ze słonym, chrupiącym boczkiem. Ja mojego słodkiego ziemniaczka podałam z roladkami z polędwicy wieprzowej w sosie śliwkowym. Przepis jest bardzo prosty, zawiera tylko 3 główne składniki, a zachwyca wyjątkowym smakiem :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112945
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 277
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 601
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 505
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 902
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112945
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 277
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 601
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 505
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 902
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Bataty dokładnie szorujemy z całego brudu, nakłuwamy nożem, a następnie owijamy w folię aluminiową. Do wysokiej, ale nie za szerokiej blachy wkładamy ziemniaki i zalewamy je do połowy wysokości ciepłą wodą.
Ziemniaki pieczemy ok 1 - 1,5h (zależy od wielkości), a na 10 minut przed końcem odwijamy folię i pozwalamy zarumienić się skórce. Jeżeli nie jesteście pewni, czy ziemniaki są gotowe, najlepiej jest w nie wbić patyczek i sprawdzić, czy są miękkie. W czasie pieczenia kroimy boczek na małą kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i lekko wytopi.
Jeszcze gorące bataty wyciągamy z piekarnika i nacinamy je wzdłuż ostrym nożem. Chwytając dwa końce ziemniaka, lekko ściskamy je do środka tworząc tzw. łódkę. Ciepłe ziemniaki posypujemy boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Można też polać je śmietaną. SMACZNEGO :)
zdj