Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone boczniaki w panierce. Smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3776
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 946
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 230
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34215
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 562
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3776
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 946
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 230
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34215
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 562
Składniki
Boczniaki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, a następnie umieścić w płaskim naczyniu.
Jajko roztrzepać z około 1/5 szklanki wody w płaskiej misce lub głębokim talerzu.
Bułkę tartą wsypać, podobnie jak mąkę, do płaskiego naczynia.
Z boczniaków odkroić twarde końcówki.
Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i wstawić do piekarnika nagrzewanego do około 190 stopni Celsjusza.
Każdego boczniaka obtoczyć najpierw w mące z solą i pieprzem, następnie w jajku, na końcu natomiast w bułce tartej.
Opanierowane boczniaki ułożyć w gorącym naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika z włączonymi grzałkami na górze i na dole.
Piec przez około 15 minut z jednej strony, następnie odwrócić na druga stronę i pic przez kolejne 15 minut. Boczniaki są gotowe do podania.