Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki to nieco niedoceniane grzyby. Nie są z natury tak aromatyczne, jak np. borowiki. Stają się jednak prawdziwym rarytasem w połączeniu z wyrazistą marynatą. Przekonaj się o tym, przygotowując pieczone boczniaki w pikantnym sosie zainspirowanym kuchnią meksykańską. Smakują wyśmienicie z ryżem czy w tortilli albo jako samodzielna przekąska.
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15852
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 79
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 288
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 234
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 70
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 218
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 15852
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 79
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 288
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 234
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 70
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 218
Składniki
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz boczniaki przez 20 minut. W połowie pieczenia potrząśnij blachą tak, by grzyby obróciły się na drugą stronę (możesz przewrócić je łopatką). Upieczone boczniaki podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.
Posiekaj drobno ostrą papryczkę i czosnek. Wszystkie „suche” przyprawy (oprócz już sproszkowanych) rozetrzyj w moździerzu.
Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim papryczkę wraz ze wszystkimi przyprawami. Smaż około pół minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejmij patelnię z palnika.
Połącz zawartość patelni z płynnymi składnikami sosu – sokiem z cytrusów, octem winnym, sosem sojowym, miodem. Dokładnie wymieszaj. Możesz krótko zblendować. Dopraw do smaku solą.
Pokrój boczniaki (wzdłuż blaszek) na grube paski. Włóż do miski i zalej sosem. Wymieszaj tak, by sos w całości pokrył grzyby. Wówczas rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.