Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki to nieco niedoceniane grzyby. Nie są z natury tak aromatyczne, jak np. borowiki. Stają się jednak prawdziwym rarytasem w połączeniu z wyrazistą marynatą. Przekonaj się o tym, przygotowując pieczone boczniaki w pikantnym sosie zainspirowanym kuchnią meksykańską. Smakują wyśmienicie z ryżem czy w tortilli albo jako samodzielna przekąska.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 248
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 640
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 248
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 640
Składniki
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz boczniaki przez 20 minut. W połowie pieczenia potrząśnij blachą tak, by grzyby obróciły się na drugą stronę (możesz przewrócić je łopatką). Upieczone boczniaki podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki.
Posiekaj drobno ostrą papryczkę i czosnek. Wszystkie „suche” przyprawy (oprócz już sproszkowanych) rozetrzyj w moździerzu.
Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim papryczkę wraz ze wszystkimi przyprawami. Smaż około pół minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejmij patelnię z palnika.
Połącz zawartość patelni z płynnymi składnikami sosu – sokiem z cytrusów, octem winnym, sosem sojowym, miodem. Dokładnie wymieszaj. Możesz krótko zblendować. Dopraw do smaku solą.
Pokrój boczniaki (wzdłuż blaszek) na grube paski. Włóż do miski i zalej sosem. Wymieszaj tak, by sos w całości pokrył grzyby. Wówczas rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.