Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiecie: co ten facet wymyślił? Równie dobrze mógłby napisać przepis: jak posmarować chleb masłem? Bo niby, co to za sztuka… Też tak kiedyś myślałem. A jednak. Jak wiele rzeczy i tę można zrobić nieco inaczej. I efekt jest, uważam, fantastyczny. Wszyscy chyba, którzy lubią gotować, szukają inspiracji, ciekawych przepisów. Ja również przeglądam internet, książki kucharskie, rozmawiam ze znajomymi. W ten sposób znajduję przepisy lub pomysły, które być może nie przyszłyby mi do głowy. A czasem stają się początkiem dla szeregu innych rozwiązań. Tak było i z tym razem. Sam przepis kosztował mnie jakieś 50 złotych, bo tyle zapłaciłem za reklamowaną książkę znanej celebrytki kulinarnej Darii Ładochy „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”. Przepis się sprawdził i wart jest polecenia. Bo tak upieczone buraczki mogą być bazą do wielu innych potraw: carpacccio, zup czy sałatek. Dodam, że odkąd zacząłem je tak przyrządzać lubimy zjadać je nawet soute. Spróbujcie. Zapraszam.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 253
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 253
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 295
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 51
Składniki
Buraki myjemy, najlepiej szorując szczoteczką i odcinamy zdrewniały koniec i ogonek. W zależności od wielkości buraków szykujemy folię aluminiową, żeby każdy z nich osobno zawinąć. Wszystkie po kolei nakłuwamy ostrym widelcem na całej powierzchni. Najlepiej to robić nad zlewem i widelec wbijać w każdego buraka stanowczo, ale powoli. Chyba, że winszujemy sobie zmienić kolor ścian w kuchni na czerwony… Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, funkcja „góra-dół”. Nakłute buraczki odkładamy na przygotowane wcześniej kawałki folii aluminiowej.
Tę delikatnie formujemy wokół spodów buraków, nie zamykając jeszcze i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.. Tak naszykowane traktujemy solą i pieprzem w dawkach słusznych, acz bez przesady. Po czym na każdy z nich wylewamy łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju), a następnie łyżkę octu balsamicznego. Zawijamy folię na buraczkach do końca. Wstawiamy do piekarnika na co najmniej godzinę. W zależności od wielkości buraków. Po upieczeniu możemy zostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Następnie delikatnie ściągamy skórki a same buraczki odkładamy do dalszej obróbki lub… zjedzenia. Bo one już mają swój smak… Co jeszcze oprócz carpaccio lub sałatki z pieczonych buraków można zrobić pokażę niebawem. Na początek skosztujcie ich soute… tak potrafią smakować pieczone buraczki…