Do góry

Dodatki Przepis na:

Pieczone buraczki… rewelacja

Pieczone buraczki… rewelacja

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 1166

Dodano:

Odsłon: 396

Powiecie: co ten facet wymyślił? Równie dobrze mógłby napisać przepis: jak posmarować chleb masłem? Bo niby, co to za sztuka… Też tak kiedyś myślałem. A jednak. Jak wiele rzeczy i tę można zrobić nieco inaczej. I efekt jest, uważam, fantastyczny. Wszyscy chyba, którzy lubią gotować, szukają inspiracji, ciekawych przepisów. Ja również przeglądam internet, książki kucharskie, rozmawiam ze znajomymi. W ten sposób znajduję przepisy lub pomysły, które być może nie przyszłyby mi do głowy. A czasem stają się początkiem dla szeregu innych rozwiązań. Tak było i z tym razem. Sam przepis kosztował mnie jakieś 50 złotych, bo tyle zapłaciłem za reklamowaną książkę znanej celebrytki kulinarnej Darii Ładochy „Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn”. Przepis się sprawdził i wart jest polecenia. Bo tak upieczone buraczki mogą być bazą do wielu innych potraw: carpacccio, zup czy sałatek. Dodam, że odkąd zacząłem je tak przyrządzać lubimy zjadać je nawet soute. Spróbujcie. Zapraszam.

Składniki

  • Kilka świeżych buraków (osobiście wolę większe, choć dłużej się pieką)
  • Tyle łyżek oleju lub oliwy z oliwek, ile jest buraków
  • Tyle łyżek octu balsamicznego, ile jest buraków
  • Sól, pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone buraczki… rewelacja

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, najlepiej szorując szczoteczką i odcinamy zdrewniały koniec i ogonek.
    W zależności od wielkości buraków szykujemy folię aluminiową, żeby każdy z nich osobno zawinąć.

    Wszystkie po kolei nakłuwamy ostrym widelcem na całej powierzchni. Najlepiej to robić nad zlewem i widelec wbijać w każdego buraka stanowczo, ale powoli. Chyba, że winszujemy sobie zmienić kolor ścian w kuchni na czerwony…

    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C, funkcja „góra-dół”.

    Nakłute buraczki odkładamy na przygotowane wcześniej kawałki folii aluminiowej.

  2. Tę delikatnie formujemy wokół spodów buraków, nie zamykając jeszcze i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.. Tak naszykowane traktujemy solą i pieprzem w dawkach słusznych, acz bez przesady. Po czym na każdy z nich wylewamy łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju), a następnie łyżkę octu balsamicznego. Zawijamy folię na buraczkach do końca.

    Wstawiamy do piekarnika na co najmniej godzinę. W zależności od wielkości buraków.

    Po upieczeniu możemy zostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

  3. Następnie delikatnie ściągamy skórki a same buraczki odkładamy do dalszej obróbki lub… zjedzenia. Bo one już mają swój smak…

    Co jeszcze oprócz carpaccio lub sałatki z pieczonych buraków można zrobić pokażę niebawem.

    Na początek skosztujcie ich soute… tak potrafią smakować pieczone buraczki…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 września Doskonałe!
Kocham buraczki w każdej postaci, a Twoje zapowiadają się wyśmienicie! <3
Zrobię je na pewno :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń