Do góry

Dodatki Przepis na:

pieczone frytki ziemniaczane

pieczone frytki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2617

Dodano:

Odsłon: 3196

Pyszne pieczone frytki ziemniaczane, przyprawione ziołami i papryką. Idealny dodatek do obiadów.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków /typ A-B/
  • łyżka oleju rzepakowego
  • tymianek
  • rozmaryn
  • papryka mielona
  • pieprz
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pieczone frytki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zalewam wodą, solę delikatnie i zagotowuję. Gotuję około 5 minut. Odcedzam. Kroję w słupki/półksiężyce i przerzucam do miski. Przyprawiam tymiankiem, rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Polewam olejem i mieszam bardzo dokładnie, żeby wszystkie pyry dobrze się pokryły.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

    Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam frytki tak, żeby na siebie nie nachodziły. Piekę około 30 minut. W połowie czasu pieczenia mieszam szpatułą. Zmniejszam temperaturę do 175 stopni, włączam termo obieg i zapiekam jeszcze 10-15 minut /mieszam raz w trakcie pieczenia/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń