Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne smaki dzieciństwa :) najlepiej smakują na ciepło posypane odrobiną soli i polane masłem!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326447
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12087
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16858
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5505
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326447
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12087
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16858
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5505
Składniki
Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto. Na śmietanę pokruszyć drożdże , posypać je cukrem i solą, odczekać chwilę aż drożdże się rozpuszczą. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 18 części. Każdą część rozpłaszczyć, można lekko rozwałkować mniej więcej w kółko.
Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować. Cebulkę posiekać i usmażyć, Pod koniec smażenia dorzucić odciśniętą kapustę. Po chwili zdjąć z ognia. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pognieść. Dodać je do kapusty z cebulką i wymieszać. Uformować z farszu 18 kulek.
Kulki farszu kładziemy na kółeczkach z ciasta. Zlepiamy każdą jak zwykłe pierogi i formujemy je w walec. Zlepieniem układamy do spodu na blachę wysmarowaną tłuszczem zostawiając odstępy, bo nasze pierogi sporo urosną. Smarujemy każdy pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). Najlepiej smakują na ciepło polane masłem i posypane odrobiną soli. Można je później odgrzewać np. na patelni.