Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne smaki dzieciństwa :) najlepiej smakują na ciepło posypane odrobiną soli i polane masłem!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38580
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38580
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto. Na śmietanę pokruszyć drożdże , posypać je cukrem i solą, odczekać chwilę aż drożdże się rozpuszczą. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 18 części. Każdą część rozpłaszczyć, można lekko rozwałkować mniej więcej w kółko.
Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować. Cebulkę posiekać i usmażyć, Pod koniec smażenia dorzucić odciśniętą kapustę. Po chwili zdjąć z ognia. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pognieść. Dodać je do kapusty z cebulką i wymieszać. Uformować z farszu 18 kulek.
Kulki farszu kładziemy na kółeczkach z ciasta. Zlepiamy każdą jak zwykłe pierogi i formujemy je w walec. Zlepieniem układamy do spodu na blachę wysmarowaną tłuszczem zostawiając odstępy, bo nasze pierogi sporo urosną. Smarujemy każdy pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). Najlepiej smakują na ciepło polane masłem i posypane odrobiną soli. Można je później odgrzewać np. na patelni.