Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolskie pierogi na Wigilię.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33482
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 87
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 229
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33482
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 87
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 229
Składniki
Wykonanie nadzienia: Kapustę przepłukać, dobrze odcisnąć, zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy i gotować przez 10 minut, po czym dobrze odsączyć. Grzyby namoczyć wcześniej w mleku wymieszanym z wodą (pół na pół). Następnie odsączyć i ugotować na wodzie do miękkości. Po czym odcedzić na sicie a wywar odstawić. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy około 3 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy do odparowania nadmiaru soku, przyprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Po czym wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oleju przez 3 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu wykładamy pierogi na półmisek i polewamy zrumienioną na maśle cebulą.