Do góry

Dodatki Przepis na:

Placki cukiniowo-paprykowe

Placki cukiniowo-paprykowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5232

Dodano:

Odsłon: 340

Pyszne placuszki warzywne: z cukinii i papryki z dodatkiem cebuli, czosnku i ostrej papryki. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego sosu pomidorowego.

Składniki

  • cukinia 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • jajka 2 szt
  • mąka 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki cukiniowo-paprykowe

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy ze skórki. Jeśli warzywo jest przerośnięte wykrawamy i odrzucamy część z nasionami. Cebule również obieramy. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy cukinię a na drobnych oczkach cebulę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy.

  2. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min.

  3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, nakładamy łyżką porcje masy warzywnej i smażymy placki. Kiedy zrumienią się z obu stron zdejmujemy je z patelni, kładziemy na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń