Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne placuszki warzywne: z cukinii i papryki z dodatkiem cebuli, czosnku i ostrej papryki. Doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego sosu pomidorowego.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Składniki
Cukinię obieramy ze skórki. Jeśli warzywo jest przerośnięte wykrawamy i odrzucamy część z nasionami. Cebule również obieramy. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy cukinię a na drobnych oczkach cebulę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, nakładamy łyżką porcje masy warzywnej i smażymy placki. Kiedy zrumienią się z obu stron zdejmujemy je z patelni, kładziemy na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.