Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, uwędzone w garnku, na zrębkach olcha/brzoza. Uwędziłam razem kawałek schabu bez kości.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22651
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14993
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4768
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44890
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22651
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14993
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4768
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44890
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 732
Składniki
Peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa a pozostałą solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Osuszanie: Po okresie peklowania, płuczemy mięsa z solanki. Wycieramy ręcznikami papierowymi i wieszamy na kiju do osuszenia na kilka godzin, dobrze by było wentylatorem troszkę podmuchać, godzinę z każdej strony. Do wędzenia w garnku kawałki mięsa muszą być dobrze osuszone.
Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni 3 godziny, wędzimy na zrębkach olcha/brzoza lub olcha/buk.
Wędzenie zakończone.
Studzenie: Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy w temperaturze pokojowej 2-3 godziny. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, niech wędlinki odpoczną sobie :)
Smacznego!!!