Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, uwędzone w garnku, na zrębkach olcha/brzoza. Uwędziłam razem kawałek schabu bez kości.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22911
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1867
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4835
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22911
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1867
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4835
Składniki
Peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa a pozostałą solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką.
Osuszanie: Po okresie peklowania, płuczemy mięsa z solanki. Wycieramy ręcznikami papierowymi i wieszamy na kiju do osuszenia na kilka godzin, dobrze by było wentylatorem troszkę podmuchać, godzinę z każdej strony. Do wędzenia w garnku kawałki mięsa muszą być dobrze osuszone.
Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni 3 godziny, wędzimy na zrębkach olcha/brzoza lub olcha/buk.
Wędzenie zakończone.
Studzenie: Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy w temperaturze pokojowej 2-3 godziny. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, niech wędlinki odpoczną sobie :)
Smacznego!!!