Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki, trzy łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i zaczynem z drożdży, delikatnie wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i odstawić na kolejną godzinę. Keksówkę posmarować olejem lub masłem. Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)