Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki, trzy łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i zaczynem z drożdży, delikatnie wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i odstawić na kolejną godzinę. Keksówkę posmarować olejem lub masłem. Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)