Do góry

Dodatki Przepis na:

Prosty domowy chlebek

Prosty domowy chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 1876

Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką.

Składniki

  • 1/3 kostki drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • łyzeczka cukru
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • sezam lub mak
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosty domowy chlebek

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki, trzy łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Mąkę wymieszać z solą i zaczynem z drożdży, delikatnie wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i odstawić na kolejną godzinę.

    Keksówkę posmarować olejem lub masłem. Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

    Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń