Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chlebek z chrupiącą skórką.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33290
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 118
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1653
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 158
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33290
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 118
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1653
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 158
Składniki
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, łyżkę mąki, trzy łyżki mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i zaczynem z drożdży, delikatnie wymieszać dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i odstawić na kolejną godzinę. Keksówkę posmarować olejem lub masłem. Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :)