Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mielonka, idealna wędlinka na kanapki. W połączeniu z plastrem pomidora, hmm, pycha :)
szynkowar,
Mięso mielimy przez sitko 12 mm. odważamy 30 dag. zmielonego mięsa i przepuszczamy je przez sitko 4 mm. Mięsa zmielone łączymy wyrabiając, dodajemy przyprawy i peklosól. Wyrabiamy około 25-30 minut aż mięso puści klej i będzie mocno kleić się do ręki. Sprawdzamy wyrobienie farszu formując małą kulkę z mięsa i zgniatamy w dłoni tak by się do niej przykleiła. Rozkładamy dłoń i kulka z mięsa musi trzymać się dłoni 6 sekund minimum, jeżeli spadnie, farsz wyrabiamy jeszcze i tak sprawdzamy sobie kleistość mięsa. Wyrobionym farszem napełniamy włożony do szynkowaru woreczek foliowy. Napełniamy warstwowo, ścisło, tak żeby nie powstawały miejsca z powietrzem. Napełniony woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską i uzbrajamy szynkowar. Uzbrojony szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach parzymy 120 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68-70 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia szynkowar wstawiamy do zimnej wody i studzimy. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, ja zostawiam na noc w lodówce. Przed wyjęciem wsadu dobrze jest kilka sekund sparzyć ciepłą wodą szynkowar żeby całość lekko się wyjmowała.
Smacznego !!!
Lubię łączyć różne gatunki mięsa i w tym przypadku również połączyłem dwa gat...
Odsłon: 150
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 11
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 183
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1066
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 11
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 183
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1066
Składniki
Mięso mielimy przez sitko 12 mm. odważamy 30 dag. zmielonego mięsa i przepuszczamy je przez sitko 4 mm. Mięsa zmielone łączymy wyrabiając, dodajemy przyprawy i peklosól. Wyrabiamy około 25-30 minut aż mięso puści klej i będzie mocno kleić się do ręki. Sprawdzamy wyrobienie farszu formując małą kulkę z mięsa i zgniatamy w dłoni tak by się do niej przykleiła. Rozkładamy dłoń i kulka z mięsa musi trzymać się dłoni 6 sekund minimum, jeżeli spadnie, farsz wyrabiamy jeszcze i tak sprawdzamy sobie kleistość mięsa. Wyrobionym farszem napełniamy włożony do szynkowaru woreczek foliowy. Napełniamy warstwowo, ścisło, tak żeby nie powstawały miejsca z powietrzem. Napełniony woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską i uzbrajamy szynkowar. Uzbrojony szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach parzymy 120 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68-70 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia szynkowar wstawiamy do zimnej wody i studzimy. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, ja zostawiam na noc w lodówce. Przed wyjęciem wsadu dobrze jest kilka sekund sparzyć ciepłą wodą szynkowar żeby całość lekko się wyjmowała. Smacznego !!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Chleb orkiszowy z cebulą
Dodatki
Ketchup z cukinii
Dodatki
Pasztet z cukinii
Dodatki
Ziemniaki w papilotach
Chleb orkiszowy z cebulą
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 87
Ketchup z cukinii
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 569