Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mielonka, idealna wędlinka na kanapki. W połączeniu z plastrem pomidora, hmm, pycha :)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2424
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4586
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1689
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 523
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2424
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4586
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1689
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 523
Składniki
Mięso mielimy przez sitko 12 mm. odważamy 30 dag. zmielonego mięsa i przepuszczamy je przez sitko 4 mm. Mięsa zmielone łączymy wyrabiając, dodajemy przyprawy i peklosól. Wyrabiamy około 25-30 minut aż mięso puści klej i będzie mocno kleić się do ręki. Sprawdzamy wyrobienie farszu formując małą kulkę z mięsa i zgniatamy w dłoni tak by się do niej przykleiła. Rozkładamy dłoń i kulka z mięsa musi trzymać się dłoni 6 sekund minimum, jeżeli spadnie, farsz wyrabiamy jeszcze i tak sprawdzamy sobie kleistość mięsa. Wyrobionym farszem napełniamy włożony do szynkowaru woreczek foliowy. Napełniamy warstwowo, ścisło, tak żeby nie powstawały miejsca z powietrzem. Napełniony woreczek zawiązujemy przędzą wędliniarską i uzbrajamy szynkowar. Uzbrojony szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach parzymy 120 minut w temperaturze 75 - 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68-70 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia szynkowar wstawiamy do zimnej wody i studzimy. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin, ja zostawiam na noc w lodówce. Przed wyjęciem wsadu dobrze jest kilka sekund sparzyć ciepłą wodą szynkowar żeby całość lekko się wyjmowała. Smacznego !!!