Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne purée ziemniaczane jest kremowe, gładkie i pełne smaku. To doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, ale możesz je też zmodyfikować. Wystarczy, że posypiesz serem i zapieczesz – gwarantujemy, że nie oderwiesz się od niego!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28524
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9009
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 324
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28524
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9009
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 750
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Im bardziej równe kawałki, tym równomierniej się ugotują.
W dużym garnku zalej ziemniaki zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości przez około 20 minut – aż będą łatwo rozgniatane widelcem.
Po odlaniu wody pozostaw ziemniaki w gorącym garnku na 1–2 minuty, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Delikatnie tłuczkiem rozbij je. Teraz dodaj masło i mleko. Zmiksuj z pomocą miksera albo użyj ugniataczki do uzyskania gładkiej masy. Mieszaj tak długo aż purée ziemniaczane zrobi się puszyste i kremowe. W razie potrzeby, dopraw do smaku solą.
Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki tuż przed podaniem.