Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne purée ziemniaczane jest kremowe, gładkie i pełne smaku. To doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, ale możesz je też zmodyfikować. Wystarczy, że posypiesz serem i zapieczesz – gwarantujemy, że nie oderwiesz się od niego!
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31181
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 375
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1457
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31181
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 375
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1457
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Im bardziej równe kawałki, tym równomierniej się ugotują.
W dużym garnku zalej ziemniaki zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości przez około 20 minut – aż będą łatwo rozgniatane widelcem.
Po odlaniu wody pozostaw ziemniaki w gorącym garnku na 1–2 minuty, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Delikatnie tłuczkiem rozbij je. Teraz dodaj masło i mleko. Zmiksuj z pomocą miksera albo użyj ugniataczki do uzyskania gładkiej masy. Mieszaj tak długo aż purée ziemniaczane zrobi się puszyste i kremowe. W razie potrzeby, dopraw do smaku solą.
Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki tuż przed podaniem.