Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to bardzo smaczne i zdrowe, choć często niedoceniane warzywo. Najczęściej spożywamy go jako dodatek do dań mięsnych. Ugotowane różyczki okraszamy podsmażoną na maśle bułką tartą i… na tym kończy się nasza fantazja, jeśli chodzi kalafiora. Tymczasem można robić z niego pyszne zupy-kremy, pasty, sałatki, zapiekanki, kotlety, a nawet kalafiorowe steki. Warzywo to jest łatwo podatne na wszelkie formy obróbki, więc jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ma smak, który komponuje się z szerokim wachlarzem dodatków. Na tym jednak nie koniec zalet kalafiora – warto go jeść ze względu na dużą zawartość witamin (w szczególności – witaminy C) i minerałów, a także na wysoki potencjał antynowotworowy (m.in. dzięki obecności sulforafanu). Nawet jeśli nie wyobrażamy sobie tego warzywa w innym towarzystwie, jak tylko sztuki mięsa, przyrządźmy choćby purée z kalafiora, którego obłędny smak zachęci nas do częstszego zastępowania nim porcji ziemniaków.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 885
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4083
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 141
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 885
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4083
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 141
Składniki
Zagotuj w garnku wodę (w ilości, która przykryje całą porcję kalafiora) i rozpuść w niej kostkę bulionową. Zetrzyj ser na tarce.
Kalafiora podziel na drobne różyczki i włóż do gotującej się wody. Gotuj kilka minut (aż nieco zmięknie). Odcedź kalafiora. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim podgotowane różyczki. Kiedy staną się zupełnie miękkie, dodaj śmietanę, starty ser i duś jeszcze chwilę.
Dopraw kalafiora solą i pieprzem. Zblenduj na gładką masę. Podaj purée z kalafiora udekorowane posiekanym szczypiorkiem.