Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to bardzo smaczne i zdrowe, choć często niedoceniane warzywo. Najczęściej spożywamy go jako dodatek do dań mięsnych. Ugotowane różyczki okraszamy podsmażoną na maśle bułką tartą i… na tym kończy się nasza fantazja, jeśli chodzi kalafiora. Tymczasem można robić z niego pyszne zupy-kremy, pasty, sałatki, zapiekanki, kotlety, a nawet kalafiorowe steki. Warzywo to jest łatwo podatne na wszelkie formy obróbki, więc jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ma smak, który komponuje się z szerokim wachlarzem dodatków. Na tym jednak nie koniec zalet kalafiora – warto go jeść ze względu na dużą zawartość witamin (w szczególności – witaminy C) i minerałów, a także na wysoki potencjał antynowotworowy (m.in. dzięki obecności sulforafanu). Nawet jeśli nie wyobrażamy sobie tego warzywa w innym towarzystwie, jak tylko sztuki mięsa, przyrządźmy choćby purée z kalafiora, którego obłędny smak zachęci nas do częstszego zastępowania nim porcji ziemniaków.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 887
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 186
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9296
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 188
Polecam.
Odsłon: 887
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 186
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9296
Składniki
Zagotuj w garnku wodę (w ilości, która przykryje całą porcję kalafiora) i rozpuść w niej kostkę bulionową. Zetrzyj ser na tarce.
Kalafiora podziel na drobne różyczki i włóż do gotującej się wody. Gotuj kilka minut (aż nieco zmięknie). Odcedź kalafiora. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim podgotowane różyczki. Kiedy staną się zupełnie miękkie, dodaj śmietanę, starty ser i duś jeszcze chwilę.
Dopraw kalafiora solą i pieprzem. Zblenduj na gładką masę. Podaj purée z kalafiora udekorowane posiekanym szczypiorkiem.