Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite smarowidło do kanapek. Podane na małych grzaneczkach może służyć jako przystawka czy przekąska. Z pikantnymi dodatkami (jak u mnie) stanowi świetną bazę pożywnego śniadania czy lunchu. Francuzi mają tyle przepisów, ilu kucharzy, bo to bardzo popularne u nich danie.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20726
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27337
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 133
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20726
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27337
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4414
Składniki
Boczek lub podgardle pokrój w grubą kostkę. Może być również (chyba nawet lepiej) boczek ze słoniną. Nogi z kaczki umyj i osusz, zdejmij skórę. W garnku na dnie rozłóż skórę z kaczych nóg i postaw go na bardzo małym ogniu. Kiedy skóra ładnie się wytopi i mocno przyrumieni, wrzuć najpierw najbardziej tłuste kawałki boczku lub słoninę. Dolej trochę wina i wytapiaj na małym ogniu. Włóż nogi i resztę mięsa.
Przygotuj saszetkę z przyprawami - zioła zawiń w kawałek gazy i obwiąż sznurkiem. Dodaj do mięsa i wlej resztę wina. Dodaj ok. pół łyżeczki soli i tyleż pieprzu. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 2 - 2,5 godziny.
Posiekaj czosnek i papryczkę. Dodaj do mięsa razem z suszonymi ziołami. Gotuj w dalszym ciągu zbierając od czasu do czasu łyżką tłuszcz gromadzący się na powierzchni.
Po około 4 godzinach, kiedy mięso będzie się zupełnie rozpadać, wyjmij z garnka saszetkę z ziołami. Wyjmij kości z kaczki i (jeżeli trzeba) oczyść je z resztek mięsa. Mięso w garnku rozdrobnij widelcem i przełóż do słoików lub miseczek. Zalej zebranym wcześniej tłuszczem i odstaw do wystudzenia. Zamknięte słoiczki lub przykryte folią miseczki z rillettes możesz przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. U mnie wytrzymały dwa, no prawie trzy tygodnie.