Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite smarowidło do kanapek. Podane na małych grzaneczkach może służyć jako przystawka czy przekąska. Z pikantnymi dodatkami (jak u mnie) stanowi świetną bazę pożywnego śniadania czy lunchu. Francuzi mają tyle przepisów, ilu kucharzy, bo to bardzo popularne u nich danie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114932
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7827
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2953
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1255
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1200
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114932
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7827
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2953
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1255
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1200
Składniki
Boczek lub podgardle pokrój w grubą kostkę. Może być również (chyba nawet lepiej) boczek ze słoniną. Nogi z kaczki umyj i osusz, zdejmij skórę. W garnku na dnie rozłóż skórę z kaczych nóg i postaw go na bardzo małym ogniu. Kiedy skóra ładnie się wytopi i mocno przyrumieni, wrzuć najpierw najbardziej tłuste kawałki boczku lub słoninę. Dolej trochę wina i wytapiaj na małym ogniu. Włóż nogi i resztę mięsa.
Przygotuj saszetkę z przyprawami - zioła zawiń w kawałek gazy i obwiąż sznurkiem. Dodaj do mięsa i wlej resztę wina. Dodaj ok. pół łyżeczki soli i tyleż pieprzu. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 2 - 2,5 godziny.
Posiekaj czosnek i papryczkę. Dodaj do mięsa razem z suszonymi ziołami. Gotuj w dalszym ciągu zbierając od czasu do czasu łyżką tłuszcz gromadzący się na powierzchni.
Po około 4 godzinach, kiedy mięso będzie się zupełnie rozpadać, wyjmij z garnka saszetkę z ziołami. Wyjmij kości z kaczki i (jeżeli trzeba) oczyść je z resztek mięsa. Mięso w garnku rozdrobnij widelcem i przełóż do słoików lub miseczek. Zalej zebranym wcześniej tłuszczem i odstaw do wystudzenia. Zamknięte słoiczki lub przykryte folią miseczki z rillettes możesz przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. U mnie wytrzymały dwa, no prawie trzy tygodnie.