Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem i czarnymi jagodami,posypane czarnuszką.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25850
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2928
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25850
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2928
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 10 równych części.
Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy.
W nie naciętej połowie układamy ser i jagody.
Zwijamy placek od strony sera w rulon. Ta robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.
Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego!!!