Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem i czarnymi jagodami,posypane czarnuszką.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5299
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4522
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5299
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12762
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4522
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 10 równych części.
Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy.
W nie naciętej połowie układamy ser i jagody.
Zwijamy placek od strony sera w rulon. Ta robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.
Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego!!!