Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem i czarnymi jagodami,posypane czarnuszką.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 320
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 117
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 111
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 172
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 320
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 117
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 111
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 172
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 10 równych części.
Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy.
W nie naciętej połowie układamy ser i jagody.
Zwijamy placek od strony sera w rulon. Ta robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.
Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego!!!