Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolada ziemniaczana z warzywami

Przepis dnia 2021-12-30
Rolada ziemniaczana z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 968

Dodano:

Odsłon: 1834

Rolada ziemniaczana jest bardzo smaczna. To dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 0,5 kg
  • mąka ziemniaczana 5 dag
  • mąka pszenna 10 dag
  • kasza manna 5 dag
  • żółtko jajek 1 szt
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • masło 2-3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada ziemniaczana z warzywami

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. ( jak są zimne przepuścić przez maszynkę) Zimne ziemniaki przełożyć do miski, dodać obie mąki, kaszę mannę, żółtko, sól i zagnieść ciasto.

  2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną cebulę i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, ostudzić.

  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, tak aby powstał prostokątny placek. ( ciasto podzieliłam na 2 części i zrobiłam 2 rolady) Wyłożyć farsz, wyrównać.

  4. Ciasno zwinąć w rulon. Mocno zawinąć w folię spożywczą, zawiązać końce. Włożyć do garnka z osoloną gotującą się wodą i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Gotową roladę włożyć na moment do zimnej wody.

  5. Wyjąć, rozwinąć z folii, pokroić w plastry, podawać z pikantnym sosem, mięsem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń