Do góry

Dodatki Przepis na:

Ruska,biała kiełbasa parzona.

Ruska,biała kiełbasa parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25536

Dodano:

Odsłon: 4143

Ruska biała kiełbasa parzona podana z ćwikłą z chrzanem i chlebem. Polecam!!!

Składniki

  • kiełbasa biała ruska surowa
  • chrzan z ćwikłą
  • chleb pszenny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ruska,biała kiełbasa parzona.

Przygotowanie

  1. Surową kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza.

    Smacznego!!!

  2. Przepis na kiełbasę jest dodany w moich przepisach, ale i tu podam.

    Przepis na ruską, białą kiełbasę:

    Surowiec:

    mięso chude ze schabu 70 dag
    mięso z szynki 80 dag
    ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag
    woda lodowata 125 ml
    jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m

    Przyprawy:

    czosnek 8 g/kg
    sól warzona 18 g/kg
    pieprz czarny 2 g/kg
    pieprz ziołowy 2 g/kg
    majeranek 0,5 g/kg

    Wykonanie:

    Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń