Do góry

Dodatki Przepis na:

Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48079

Dodano:

Odsłon: 1062

Staramy się bardzo, choć czasami nie wychodzi, by nie marnować produktów. Korzystając z liczi w syropie, zachowaliśmy zalewę i popełniliśmy ten o to pyszny dodatek.

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 marchew
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 zalewy z liczi w puszce
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.

    Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką.
    Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń