Dodatki Przepis na:
Ryż do obiadu (wersja na słodko)

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48079
Dodano: 24.10.2019
Odsłon: 1062
Składniki
- 100 g ryżu
- 1 marchew
- 2 szalotki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 zalewy z liczi w puszce
- 4 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ryż gotujemy maksymalnie 10 min, odcedzamy.
Szalotki siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do woka wlewamy olej, podsmażamy szalotki z marchewką.
Wrzucamy ryż, dodajemy sosy, chwilę podsmażamy, wlewamy syrop i dusimy bez przykrycia (cały czas mieszając), do odparowania całego płynu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze do przepisu (5)

konhambos 26 październikaZgłoś do usunięcia
kwintesencja kuchni azjatyckiej1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 25 październikaZgłoś do usunięcia
Super przepis i zdjęcie. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kulinarnagosia 25 październikaZgłoś do usunięcia
No, brzmi zachęcająco :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 24 październikaZgłoś do usunięcia
Tak przyrządzonego ryżu jeszcze nie jadłam ale brzmi zachęcająco więc czas nadrobić :)2 Kto głosował? | Odpowiedz