Danie proste jak budowa cepa i łatwe do zrobienia z powszechnie dostępnych składników :). Recepturę wziąłem z gigantycznej księgi z azjatyckimi przepisami "The Complete Asian Cookbook" autorstwa Charmaine Solomon. Przepis jest oparty na tzw. "Kiri Bath", czyli daniu ryżowym wywodzącym się z kuchni Sri Lankijskiej. W oryginale robi się z tego praktycznie że ryżowe ciasto, ale z uwagi na to, że niełatwo w polskich sklepach o ryż kleisty, użyłem w tym wypadku jaśminowego, co sprawiło, że konsystencja wychodzi nieco mniej zbita przy tych samych proporcjach wody / mleczka i czasie gotowania. Danie to może być zarówno zrobione na słodko jak i w formie konkretu np. do jakiegoś curry. Jedno jest pewne, że jest to przepyszny sposób na podanie ryżu. Zależnie od tego czy danie służy jako dodatek do obiadu, czy jako danie samo w sobie (np. deser), porcja z danego przepisu jest przeznaczona dla 4 osób w przypadku pierwszym i dla 2 osób w przypadku drugim.
Ryż na mleczku kokosowym
Składniki
- 200 g ryżu jaśminowego (wysypany z 2 torebek 100 g każda)
- 350 ml wody
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 szczypty soli
- 1 laska cynamonu
Składniki
- 200 g ryżu jaśminowego (wysypany z 2 torebek 100 g każda)
- 350 ml wody
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 szczypty soli
- 1 laska cynamonu
Etapy przygotowania
Przetnij torebki i wsyp ryż do dużej miski. Wlej dużo wody do miski i dobrze opłucz ryż rękami, kilka razy odlewając wodę i uzupełniając ją, aż stanie się o wiele mniej mętna. Przelej zawartość miski do durszlaka o bardzo drobnych oczkach, otrzep ryż z nadmiaru wody i wsyp go na patelnię.
Wlej wodę, wymieszaj równomiernie z ryżem, po czym zagotuj zawartość patelni. Gdy woda zacznie wrzeć, zredukuj ogień na mały / średni (ok. 3,5 - 4/10 na indukcji) i przykryj patelnię wieczkiem na 15 minut. Co kilka minut przemieszaj, żeby nic nie przywierało do dna.
Po upływie tego czasu wlej mleczko kokosowe, dodaj 2 szczypty soli oraz laskę cynamonu. Zamieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok 10 minut. Przemieszaj raz na 3 minuty.
Gotowe !
BONUS: Jeśli planujesz wykorzystać ów ryż jako deser, osobiście polecam zamiast zwykłego mleczka kokosowego użyć słodzone, a po ugotowaniu dodać 2 banany pokrojone na bardzo cienkie plasterki i wymieszać wraz z ryżem, póki jest ciepły.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Składniki
- 200 g ryżu jaśminowego (wysypany z 2 torebek 100 g każda)
- 350 ml wody
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 szczypty soli
- 1 laska cynamonu
Przetnij torebki i wsyp ryż do dużej miski. Wlej dużo wody do miski i dobrze opłucz ryż rękami, kilka razy odlewając wodę i uzupełniając ją, aż stanie się o wiele mniej mętna. Przelej zawartość miski do durszlaka o bardzo drobnych oczkach, otrzep ryż z nadmiaru wody i wsyp go na patelnię.
Wlej wodę, wymieszaj równomiernie z ryżem, po czym zagotuj zawartość patelni. Gdy woda zacznie wrzeć, zredukuj ogień na mały / średni (ok. 3,5 - 4/10 na indukcji) i przykryj patelnię wieczkiem na 15 minut. Co kilka minut przemieszaj, żeby nic nie przywierało do dna.
Po upływie tego czasu wlej mleczko kokosowe, dodaj 2 szczypty soli oraz laskę cynamonu. Zamieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok 10 minut. Przemieszaj raz na 3 minuty.
Gotowe !
BONUS: Jeśli planujesz wykorzystać ów ryż jako deser, osobiście polecam zamiast zwykłego mleczka kokosowego użyć słodzone, a po ugotowaniu dodać 2 banany pokrojone na bardzo cienkie plasterki i wymieszać wraz z ryżem, póki jest ciepły.