Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab bez wędzenia i obróbki termicznej, czyli dla lubiących surowiznę :-)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11150
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13384
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5150
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11150
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13384
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5150
Składniki
Schab ze skórą ładnie uformować, wyrównać. Przygotować solankę: sól kamienna + peklosól 1:1 rozpuścić w ilości 80g mieszanki na litr wody. Nastrzyknąć mięso w ilości ok. 8%. Następnie natrzeć mięso solą kamienną zmieszana z peklosolą 1:1 w ilości 30-40g/kg i włożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na 10-14 dni. Jak powstanie zalewa to przewracać w niej mięso. Po tym czasie wyjąć osuszyć i natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem oraz rozgniecionymi przyprawami. Powiesić w chłodnym miejscu i suszyć około tygodnia lub dłużej.
Przechowywać w lodówce lub poplastrować i zapakować próżniowo.