Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab solony

Schab solony

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 247

Dodano:

Odsłon: 9780

Schab bez wędzenia i obróbki termicznej, czyli dla lubiących surowiznę :-)

Składniki

  • schab wieprzowy ze skórą
  • peklosól
  • sól kamienna
  • woda
  • pieprz
  • listek laurowy
  • czosnek
  • kolendra
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab ze skórą ładnie uformować, wyrównać.

    Przygotować solankę: sól kamienna + peklosól 1:1 rozpuścić w ilości 80g mieszanki na litr wody. Nastrzyknąć mięso w ilości ok. 8%.

    Następnie natrzeć mięso solą kamienną zmieszana z peklosolą 1:1 w ilości 30-40g/kg i włożyć do pojemnika i odstawić do lodówki na 10-14 dni. Jak powstanie zalewa to przewracać w niej mięso. Po tym czasie wyjąć osuszyć i natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem oraz rozgniecionymi przyprawami. Powiesić w chłodnym miejscu i suszyć około tygodnia lub dłużej.

  2. Przechowywać w lodówce lub poplastrować i zapakować próżniowo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 11 grudnia 2018 Fajny przepis. Ja osobiście wolę podwędzić mięsko przed dojrzewaniem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń