Do góry

Dodatki Przepis na:

Schab w przyprawach III (z szynkowaru)

Schab w przyprawach III (z szynkowaru)

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 368

Dodano:

Odsłon: 3277

Kanapkowo się poleca :)

Składniki

  • schab bez kości ok. 1 kg
  • mieszanka przypraw pomidor-bazylia-czosnek do natarcia mięsa
  • sól 1 łyżka
  • peklosól 1 łyżka
  • woda ok. 1 litra (musi zakryć mięso podczas peklowania)
  • Ziele angielskie 2 kuleczki
  • pieprz ziarnisty 4 kuleczki
  • opcjonalnie jałowiec 1-2 kuleczki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • 1 łyżka oliwy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę z solą, peklosolą, pieprzem, jałowcem, zielem i listkiem zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Mięso myjemy. Układamy je w misce np. plastikowej lub garnku emaliowanym, zalewamy ostudzoną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 4 dni, codziennie odwracamy mięso.
    Po 4 dniach wyjmujemy mięso z zalewy i osuszamy. Nacieramy oliwą wymieszaną z przyprawą pomidor-bazylia-czosnek i wkładamy do woreczka od szynkowaru. Uzbrajamy szynkowar i wstawiamy do garnka z wodą (nalaną do wysokości mięsa). Gotujemy w ok. 70 stopniach przez ok. godzinę. Studzimy szynkowar i nie otwierając go wstawiamy do lodówki na noc. Na następny dzień wyjmujemy schab i można go już kroić :)

  2. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Świetny schab, aż chce się jeść oczami :) Pycha, mniam :D Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń