Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab wieprzowy bez kości z szynkowaru, peklowany na mokro 4 dni, według tabeli "Dziadka".
pojemnik do peklowania, szynkowar, woreczek do szynkowaru
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25901
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3123
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1402
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25901
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3123
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1402
Składniki
Schab peklujemy na mokro 4 dni.. Zapeklowany schab płuczemy z solanki i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
Nacieramy czosnkiem, pieprzem ziołowym i słodką papryką mieloną. Umieszczamy w woreczku włożonym do szynkowaru. Zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar.
Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu osadzenia. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do garnka i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza, jeżeli w szynkowarze jest otwór na termometr, to parzymy w tej samej temperaturze do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo. Smacznego!!!