Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab wieprzowy bez kości z szynkowaru, peklowany na mokro 4 dni, według tabeli "Dziadka".
pojemnik do peklowania, szynkowar, woreczek do szynkowaru
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 213
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34101
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 509
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3129
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 213
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34101
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 509
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3129
Składniki
Schab peklujemy na mokro 4 dni.. Zapeklowany schab płuczemy z solanki i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
Nacieramy czosnkiem, pieprzem ziołowym i słodką papryką mieloną. Umieszczamy w woreczku włożonym do szynkowaru. Zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar.
Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu osadzenia. Po tym czasie wstawiamy szynkowar do garnka i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza, jeżeli w szynkowarze jest otwór na termometr, to parzymy w tej samej temperaturze do osiągnięcia wewnątrz mięsa 68 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo. Smacznego!!!