Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że na tak podany seler mogą się nabrać nawet dzieci-niejadki. :D Ciekawa propozycja podania bardzo zdrowego ale niezbyt wdzięcznego warzywa jakim jest seler korzeniowy. Panierka z dodatkiem orzeszków jest bardzo smaczna. Seler podany wraz z sosem oraz sałatką stanowi przyjemną kolację lub lekki obiad.
garnek x2, patelnia
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 514
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 514
Składniki
Zagotować wodę wraz z łyżeczką soli, kilkoma ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego oraz z listkiem laurowym.
Selera obrać, umyć, pokroić na pół. Połowę można zamrozić na przyszły rosół. Połowę pokroić niezbyt grube plastry. Wrzucić selera do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić warzywo. Nie wylewać wody! Odlać pół szklanki z wody z gotowania. Przyda nam się na sos. Pozostałą wodę można wykorzystać do zupy lub do gotowania innego dania.
W tym czasie zetrzeć ser żółty oraz zmielić ma drobno orzeszki.
Przygotować zasmażkę z 40 g masła oraz 20 g mąki. Do zasmażki dodać mleko oraz wodę z gotowania. Dokładnie mieszać. Po połączeniu i zgęstnieniu składników dodać ser żółty. Wymieszać na aksamitny sos. Odstawić.
Przygotować sobie 3 talerze z mąką, rozmąconym jajkiem i zmielonymi orzeszkami. Do orzeszków można dodać troszkę bułki tartej. Panierować selera kolejno w mące, jajku i orzeszkach. Panierkę docisnąć. Smażyć na pozostałej ilości masła oraz dowolnym tłuszczu.
Podawać z lekką sałatką z sałaty. Smacznego! :)