Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po kaszubsku podaje się ze słodkim dodatkiem w postaci rodzynek lub suszonej śliwki. Jeśli nie przepadacie za samym smakiem śledzi, w takim wydaniu na pewno wam posmakują. Ważne, aby ryb nie jeść od razu po przygotowaniu, powinny marynować się w sosie co najmniej 2 dni.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 451
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5618
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 451
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5618
Składniki
Śledzie umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są z zalewy, namocz je w wodzie i pozostaw na około 2 godziny. Następnie wyjmij i osusz.
Cebulę pokrój w piórka.
Do małego garnuszka wlej odrobinę oleju i zeszkli cebulę. Gdy będzie wystarczająco miękka, dodaj przecier pomidorowy, wodę, miód i przyprawy. Podgrzewaj cały czas mieszając, do momentu połączenia się wszystkich składników. Pod sam koniec wsyp rodzynki i ponownie zamieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Każdy ze śledzi posmaruj pomidorowym sosem, zawiń w rulon i zepnij za pomocą wykałaczki. W naczyniu żaroodpornym lub słoiku układaj obok siebie śledzie. Zalej je pozostałym sosem, przykryj i marynuj przez co najmniej 2 dni.