Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne śledzie z marynowanymi grzybkami, jeżeli nie mamy marynowanych grzybków leśnych to możemy użyć marynowanych pieczarek. Śledziki są bardzo smaczny i idealnie nadają się jako dodatek do pewnych trunków :).
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1156
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5688
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8775
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18216
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1156
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5688
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8775
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18216
Składniki
Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki (ćwierć plasterki), przekładam na durszlak, przelewam wrzątkiem i odstawiam do wystudzenia. Wymoczone śledzie, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Większe grzybki kroję na mniejsze kawałki, a małe dodaję całe do śledzi. Natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do śledzi. Dodaję odsączoną i zimną cebulę, olej, sok z cytryny, doprawiam pieprzem i dokładnie mieszam. Miskę ze śledziami nakrywam folią spożywczą i odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby przeszły smakiem. Śledzie proboszcza są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa