Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne smarowidło na kromkę chleba . Dobre sprawi się też jako omasta do kapusty czy pierogów .
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8538
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8538
Składniki
Słoninę drobno kroimy lub przekręcamy maszynka do mięsa i smażymy do wytopienia tłuszczu do momentu jak słoninka będzie lekko brązowa . Całość odkładamy na bok . Boczek kroimy w drobną kostkę przekładamy do głębokiej patelni , smażymy aż tłuszcz zacznie się wytapiać , dokładamy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości mięsa (u mnie około 15 minut na średnim ogniu) .
Gdy mięso z boczkiem jest gotowe wlewamy nasz szybciej przygotowany smalec .
Dorzucamy obraną, całą cebule i obrane całe ząbki czosnku (ja nabija je na wykałaczkę by łatwo je później wyciągnąć) Smażymy całość około 20 minut .
Po upływie czasu wyciągamy cebule , czosnek a wrzucamy związane świeże zioła (które można pominąć) , sól , mleko i szybko oraz energicznie mieszamy . Smalec pozostawiamy na około 20 do 30 minut , wyciągamy zioła i przelewamy do wyparzonego słoika .
Tak przygotowany smalec przechowujemy w lodówce .