Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje zarówno do warzyw na ciepło (np. szparagów), jak i steków z mięsa. Przygotowaliśmy prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 1700
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 110
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 189
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 1700
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 110
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 189
Składniki
Posiekaj szalotkę drobno. Liście estragonu umyj i osusz. Do małego rondla wlej wino, ocet, dodaj szalotkę i estragon. Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Duś przez 5-7 minut. Następnie przecedź sok przez sito o drobnych oczkach. Mocno przyciskaj łyżką, aby wydobyć jak najwięcej aromatu z dodatków. Pozostaw do ostygnięcia.
Masło rozpuść w małym rondelku. Podczas podgrzewania powinna pojawić się piana na powierzchni, którą możesz usunąć łyżką.
Osobno zmiksuj żółtka z solą i sokiem z cytryny. Dodaj przygotowany wcześniej ocet i ponownie wymieszaj na wysokich obrotach. Następnie wlewaj partiami gorące masło. Ubijaj na gładką masę. Na koniec dodaj suszony estragon i wymieszaj.