Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje zarówno do warzyw na ciepło (np. szparagów), jak i steków z mięsa. Przygotowaliśmy prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi.
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 806
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 177
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 806
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 177
Składniki
Posiekaj szalotkę drobno. Liście estragonu umyj i osusz. Do małego rondla wlej wino, ocet, dodaj szalotkę i estragon. Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Duś przez 5-7 minut. Następnie przecedź sok przez sito o drobnych oczkach. Mocno przyciskaj łyżką, aby wydobyć jak najwięcej aromatu z dodatków. Pozostaw do ostygnięcia.
Masło rozpuść w małym rondelku. Podczas podgrzewania powinna pojawić się piana na powierzchni, którą możesz usunąć łyżką.
Osobno zmiksuj żółtka z solą i sokiem z cytryny. Dodaj przygotowany wcześniej ocet i ponownie wymieszaj na wysokich obrotach. Następnie wlewaj partiami gorące masło. Ubijaj na gładką masę. Na koniec dodaj suszony estragon i wymieszaj.