Mój ulubiony przepis na sos czosnkowy podawałam już na blogu, ale jest on ukryty we wpisie o cukinii z patelni grillowej. A naprawdę nie ma niczego łatwiejszego do przygotowania! Jest to sos czy też dip na bazie gęstego jogurtu, czosnku, oliwy i przypraw w zmiennych proporcjach. Sos czosnkowy jest naprawdę pyszny i niezbędny jako dodatek do wielu, wieeelu potraw. Napomykałam o nim w rozmaitych innych wpisach, aż wreszcie nadszedł czas na osobną publikację. Bo dobry sos czosnkowy zasługuje na specjalne miejsce na blogu. Będziesz go używać niemal do wszystkiego, a ja wreszcie będę mieć gotowy wpis do linkowania.
Sos czosnkowy
Składniki
- opakowanie jogurtu greckiego/śródziemnomorskiego/bałkańskiego, czyli 350-400 g
- łyżka oliwy dobrej jakości
- 5-7 ząbków czosnku (zależnie od wielkości), możesz użyć więcej, jeśli lubisz mocno czosnkowy sos
- garstka posiekanych listków mięty – to jest dodatek opcjonalny, ale bardzo go polecam, bo z miętą sos czosnkowy zyskuje nowy, wspaniały wymiar smaku
- szczypta pieprzu
- sól kamienna do smaku
- ewentualnie odrobina soku z cytryny – do smaku (ja zwykle nie dodaję)
Składniki
- opakowanie jogurtu greckiego/śródziemnomorskiego/bałkańskiego, czyli 350-400 g
- łyżka oliwy dobrej jakości
- 5-7 ząbków czosnku (zależnie od wielkości), możesz użyć więcej, jeśli lubisz mocno czosnkowy sos
- garstka posiekanych listków mięty – to jest dodatek opcjonalny, ale bardzo go polecam, bo z miętą sos czosnkowy zyskuje nowy, wspaniały wymiar smaku
- szczypta pieprzu
- sól kamienna do smaku
- ewentualnie odrobina soku z cytryny – do smaku (ja zwykle nie dodaję)

Etapy przygotowania
Do dużego kubka jogurtu typu grecki/śródziemnomorski/bałkański dodaj łyżkę oliwy doskonałej jakości. Spotkałam się już z pytaniami, po co dodawać oliwę do sosu czosnkowego na bazie jogurtu??? Otóż – warto dodać oliwę dla uzupełnienia i podkreślenia smaku, dla przyjemnej tłustości i kremowości sosu.
Teraz dodaj czosnek drobniutko posiekany i roztarty albo ząbki przeciśnięte przez praskę.
Niech rozdrobniony czosnek „pooddycha” przez parę minut świeżym powietrzem, ponieważ w tym czasie uaktywnia się allicyna i inne ważne związki obecne w czosnku. Zwłaszcza te, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie patogenów.
Teraz dorzuć posiekane świeże listki mięty, które wspaniale podkreślają aromat sosu czosnkowego. Nie jest to dodatek konieczny, ale jeśli tylko masz dostęp do świeżej mięty – koniecznie użyj jej do przygotowania sosu. Mój sos na zdjęciach jest w wersji zimowej, więc tym razem bez mięty.
Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku.
Wymieszaj wszystko dokładnie, spróbuj i w razie potrzeby dodaj nieco soli lub odrobinę soku z cytryny. Wszystko do smaku!
Wariant: część jogurtu możesz zastąpić majonezem, dzięki czemu uzyskasz bardziej kremowy, gęsty sos czosnkowy, idealny do pizzy i kebabu.
Jak i z czym podawać sos czosnkowy?
Odpowiedź na pierwszą część pytania jest banalna – sos czosnkowy podawaj na zimno. A do czego pasuje? Do wszelkich dań z grilla i patelni, do domowej pizzy, szaszłyków i rozmaitych dań z pieca oraz żeliwnego garnka. Do pieczonych i gotowanych w mundurkach ziemniaków.
W sosie czosnkowym można maczać różne przekąski, czyli słupki surowych warzyw albo pieczywo przekąskowe typu paluchy chlebowe, precle, suchary czy grzanki. Sos czosnkowy jest też świetnym dodatkiem do różnych placków oraz innych dań z patelni, piekarnika i airfryera.

Bo to jest uniwersalny sos do wszystkiego. Poprawi smak i wygląd nawet z pozoru beznadziejnej potrawy.

Używaj więc śmiało sosu czosnkowego, używaj do wszystkiego.
Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10525
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 349

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1242
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1121
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywa...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Makarony
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 10525
Prosta i szybka w przygotowaniu surówka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 349

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1242
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1121


Składniki
- opakowanie jogurtu greckiego/śródziemnomorskiego/bałkańskiego, czyli 350-400 g
- łyżka oliwy dobrej jakości
- 5-7 ząbków czosnku (zależnie od wielkości), możesz użyć więcej, jeśli lubisz mocno czosnkowy sos
- garstka posiekanych listków mięty – to jest dodatek opcjonalny, ale bardzo go polecam, bo z miętą sos czosnkowy zyskuje nowy, wspaniały wymiar smaku
- szczypta pieprzu
- sól kamienna do smaku
- ewentualnie odrobina soku z cytryny – do smaku (ja zwykle nie dodaję)
Do dużego kubka jogurtu typu grecki/śródziemnomorski/bałkański dodaj łyżkę oliwy doskonałej jakości. Spotkałam się już z pytaniami, po co dodawać oliwę do sosu czosnkowego na bazie jogurtu??? Otóż – warto dodać oliwę dla uzupełnienia i podkreślenia smaku, dla przyjemnej tłustości i kremowości sosu.
Teraz dodaj czosnek drobniutko posiekany i roztarty albo ząbki przeciśnięte przez praskę.
Niech rozdrobniony czosnek „pooddycha” przez parę minut świeżym powietrzem, ponieważ w tym czasie uaktywnia się allicyna i inne ważne związki obecne w czosnku. Zwłaszcza te, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie patogenów.
Teraz dorzuć posiekane świeże listki mięty, które wspaniale podkreślają aromat sosu czosnkowego. Nie jest to dodatek konieczny, ale jeśli tylko masz dostęp do świeżej mięty – koniecznie użyj jej do przygotowania sosu. Mój sos na zdjęciach jest w wersji zimowej, więc tym razem bez mięty.
Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku.
Wymieszaj wszystko dokładnie, spróbuj i w razie potrzeby dodaj nieco soli lub odrobinę soku z cytryny. Wszystko do smaku!
Wariant: część jogurtu możesz zastąpić majonezem, dzięki czemu uzyskasz bardziej kremowy, gęsty sos czosnkowy, idealny do pizzy i kebabu.
Jak i z czym podawać sos czosnkowy?
Odpowiedź na pierwszą część pytania jest banalna – sos czosnkowy podawaj na zimno. A do czego pasuje? Do wszelkich dań z grilla i patelni, do domowej pizzy, szaszłyków i rozmaitych dań z pieca oraz żeliwnego garnka. Do pieczonych i gotowanych w mundurkach ziemniaków.
W sosie czosnkowym można maczać różne przekąski, czyli słupki surowych warzyw albo pieczywo przekąskowe typu paluchy chlebowe, precle, suchary czy grzanki. Sos czosnkowy jest też świetnym dodatkiem do różnych placków oraz innych dań z patelni, piekarnika i airfryera.
Bo to jest uniwersalny sos do wszystkiego. Poprawi smak i wygląd nawet z pozoru beznadziejnej potrawy.
Używaj więc śmiało sosu czosnkowego, używaj do wszystkiego.
Smacznego!