Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos grecki jest znany i lubiany nie tylko w Grecji, lecz na całym świecie. Kremowy sos na bazie jogurtu, świeżego ogórka i czosnku to niezbędny dodatek do dań z grilla, pieczonego mięsa, grzanek, a nawet frytek. Sos jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, jednak kilka porad uczynią ten dip wybitnym. Pamiętaj, aby mocno odsączyć ogórka z soku, zanim dodasz go do jogurtu. W przeciwnym wypadku sos będzie wodnisty i straci swoją wspaniałą konsystencję. Nie siekaj czosnku, a przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pamiętaj także, aby użyć jogurtu prosto z lodówki. Dla podkreślenia smaku dorzuć łyżkę świeżego, posiekanego koperku lub mięty.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1840
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3867
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 234
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 162
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 147
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1840
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3867
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 234
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 162
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 147
Składniki
Zacznij pracę od obrania ogórka, przekrojenia i wycięcia nasion. Następnie zetrzyj go na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij ogórka z nadmiaru wody i przełóż do miski. Jeśli nie chce ci się czekać, możesz od razu przełożyć startego ogórka do złożonej gazy, zawinąć materiał i mocno odcisnąć. Najważniejsze, by użyć ogórka bez soku.
Do ogórka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zimny jogurt, ocet oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj do sosu posiekane zioła i ponownie wymieszaj. Umieść sos w lodówce i podawaj tylko schłodzony.