Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos grecki jest znany i lubiany nie tylko w Grecji, lecz na całym świecie. Kremowy sos na bazie jogurtu, świeżego ogórka i czosnku to niezbędny dodatek do dań z grilla, pieczonego mięsa, grzanek, a nawet frytek. Sos jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, jednak kilka porad uczynią ten dip wybitnym. Pamiętaj, aby mocno odsączyć ogórka z soku, zanim dodasz go do jogurtu. W przeciwnym wypadku sos będzie wodnisty i straci swoją wspaniałą konsystencję. Nie siekaj czosnku, a przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pamiętaj także, aby użyć jogurtu prosto z lodówki. Dla podkreślenia smaku dorzuć łyżkę świeżego, posiekanego koperku lub mięty.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5683
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5683
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 590
Składniki
Zacznij pracę od obrania ogórka, przekrojenia i wycięcia nasion. Następnie zetrzyj go na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij ogórka z nadmiaru wody i przełóż do miski. Jeśli nie chce ci się czekać, możesz od razu przełożyć startego ogórka do złożonej gazy, zawinąć materiał i mocno odcisnąć. Najważniejsze, by użyć ogórka bez soku.
Do ogórka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zimny jogurt, ocet oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj do sosu posiekane zioła i ponownie wymieszaj. Umieść sos w lodówce i podawaj tylko schłodzony.