Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 17603

Dodano:

Odsłon: 7839

Uwielbiam grzyby,a zwłaszcza ich zbieranie.To mój żywioł,potem już ich przetwarzanie tak nie cieszy,ale musi się z nimi zrobić:) Polecam mój przepis na sosik.

Składniki

  • Grzyby(kozaczki,podgrzybki i jakie mamy) około 1kg
  • Cebula 2 szt.
  • Masło 1/2 kostki
  • śmietana 18 % 1/2 kubka dużego
  • Sól ,magii,pieprz
  • Mąka czubata łyżka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos grzybowy do polędwiczek wieprzowych i nie tylko.

Przygotowanie

  1. Grzybki pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle.
    Pokrojone grzybki umyć i wrzucić na zeszklona cebulkę.
    Dusić około 1/2 godz.pod przykryciem.
    Jeśli mało jest wody dolać 1,2l litra i jeszcze chwilę pogotować.
    Osobno w minimalnej ilości wody roztrzepać mąkę ,wlać do sosu oraz roztrzepaną śmietanę zahartowaną gorącym sosem.
    Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
    Ja miałam zamrożone grzybki z zeszłego roku podduszone,tak,że tylko doprawiłam śmietaną,mąką i przyprawami.

    Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 26 marca 2019 Uwielbiam:) Mogę taki sosik jeść z samą kaszą czy ziemniakami - bez mięsa:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tasty-and-fit 12 lipca 2016 uwielbiam sos grzybowy, mogłabym go jeść na okrągło! szkoda że grzybki rosną tylko na jesień a nie przez cały rok :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń