Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię grzyby w różnej postaci, a dobry sos grzybowy naprawdę nie potrzebuje mięsa. Do tej potrawy użyłam różnych gatunków grzybów oprócz tych z lasu.
Szybkowar, nóż , obieraczki, tarka do jarzyn
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Marchew i pietruszkę obieramy, pietruszkę kroimy na ćwiartki wzdłuż, s potem w cienkie plasterki, a marchew ścieramy na tarce jarzynowej. Grzyby kroimy w plasterki.
Grzyby wrzucamy do szybkowaru lub do garnka i smażymy na rozgrzanym oleju.
Jak grzyby zaczną puszczać sok, dodajemy cebulę i dalej smażymy aż sok się zredukuje i zostanie tłuszcz.
Dodajemy pietruszkę i seler
Po chwili dodajemy marchew.
Dodajemy wodę, liść laurowy, ziele angielskie, zamykamy szybkowar i gotujemy pół godziny.
W tym czasie, kiedy grzyby się gotują, sporządzamy zasmażkę: smażymy cebulę pokrojoną w kostkę na złoty kolor, po czym dodajemy mąkę, chwilę mieszamy i zestawiamy z ognia.
Kiedy szybkowar odparuje, otwieramy pokrywę, wyjmujemy seler, dodajemy zasmażkę, mieszamy, a następnie dodajemy śmietanę
Doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
Sos podajemy z ziemniakami lub z mięsnym daniem jako dodatek.