Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos holenderski to jeden z najbardziej kremowych sosów, który przyda ci się w wielu potrawach. Będzie stanowił świetne wykończenie gotowanych przystawek z jajek, szparagów lub łososia. Przedstawiamy ekspresowy sposób na wykonanie sosu holenderskiego, który przygotujesz w… blenderze. Ważną wskazówką jest to, żeby masło było gorące, nie letnie, ponieważ tylko wtedy uzyskasz idealną konsystencję sosu.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Składniki
Rozpuszczaj masło w kuchence mikrofalowej (upewnij się, że jest przykryte, ponieważ będzie pryskać) przez około 1 minutę, aż będzie gorące. Możesz też podgrzać masło w rondelku.
W kielichu stojącego blendera lub w wysokim naczyniu umieść żółtka, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz i ubijaj blenderem (na wysokich obrotach) przez około 5 sekund, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Po tym czasie przestaw moc blendera na średnie obroty i powoli wlewaj gorące masło, aż sos dokładnie się zemulguje. Konsystencja sosu powinna być gładka i aksamitna. Następnie przelej sos do miseczki lub sosjerki i podawaj na ciepło.