Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5739
Dodano: 29.10.2014
Odsłon: 29793
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).
Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.
Rada :
Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp.
Galeria zdjęć z etapami do zobaczenia na
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/08/sos-kurkowy-podstawowy.html
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)