Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).
Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.
Rada :
Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp.
Galeria zdjęć z etapami do zobaczenia na
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/08/sos-kurkowy-podstawowy.html
Smacznego :)
Być może dla wielu z Was będzie to kontrowersyjne połączenie. Gwarantujemy je...
Odsłon: 114224
Sos z grzybów leśnych, kurek. Sos kurkowy jest idealny jako dodatek do dań z...
Odsłon: 5160
Szczaw jest jednym z ciekawszych składników, który świetnie pasuje jako baza...
Odsłon: 786
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 167
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 437
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 262
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4250
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 167
Lato w tym roku rozpieszcza nas upalną pogodą. Podczas tak gorących dni milo...
Odsłon: 437
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 262
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4250
Składniki
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową). Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. Rada : Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp. Galeria zdjęć z etapami do zobaczenia na http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/08/sos-kurkowy-podstawowy.html Smacznego :)
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Dodatki
Domowy smalec
Dodatki
Miodowy chleb z ziarnami złotego lnu na zakwasie i kawałku surowego ciasta pieczony w liściach chrzanu
Domowy chleb na drożdżach
Pyszny i chrupiący chleb bez wyrabiania
Odsłon: 4376
Pasztet z kaczki i kurczaka
Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrz...
Odsłon: 316