Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos kurkowy

Sos kurkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5739

Dodano:

Odsłon: 29793

Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.

Składniki

  • 200 gr kurek (opakowanie)
  • 1 średnia cebulka
  • 2 łyżki masła
  • kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa
  • odrobina oleju
  • 200 ml śmietany 30 %
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sos kurkowy

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową).
    Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.


    Rada :
    Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp.

    Galeria zdjęć z etapami do zobaczenia na
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/08/sos-kurkowy-podstawowy.html

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń