Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1147
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 108
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10588
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1147
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 108
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10588
Składniki
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów (lub kostkę rosołową). Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. Rada : Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp. Galeria zdjęć z etapami do zobaczenia na http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/08/sos-kurkowy-podstawowy.html Smacznego :)