Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos meksykański to chyba najbardziej rozpoznawalna potrawa tej kuchni – mielona wołowina, esencjonalny sos pomidorowy, ostre papryczki i moc przypraw. Jeśli masz możliwość, przygotuj danie poprzedniego dnia i pozostaw w lodówce na noc. Dzięki temu mięso wchłonie więcej pysznych smaków i aromatów oraz uzyska lepszą konsystencję. Sos meksykański możesz wykończyć łyżką kwaśnej śmietany, dodatkiem startego sera cheddar lub posiekaną kolendrą. Będzie pasował do tortilli, nachosów, ryżu na sypko lub gotowanych ziemniaków.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13186
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2537
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3686
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4640
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13186
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2537
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3686
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4640
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Przesmażaj 2 minuty. Następnie dodaj pozbawione nasion i poszatkowane papryczki i trzymaj na ogniu kolejne 2-3 minuty. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj 30 sekund. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż rozbijając drewnianą łyżką, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Dosyp kmin rzymski, oregano, mielone papryki i wymieszaj do równomiernego pokrycia mięsa. Smaż ok. 2 minuty, aby przyrumienić przyprawy.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wodę, odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę oraz kukurydzę. Doprowadź potrawę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj 1,5 godziny (mieszając od czasu do czasu), aż zawartość garnka zgęstnieje.
Sos meksykański podawaj na gorąco, posypany ulubionymi, świeżymi ziołami – sprawdzi się natka pietruszki, kolendra lub bazylia.