Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos meksykański to chyba najbardziej rozpoznawalna potrawa tej kuchni – mielona wołowina, esencjonalny sos pomidorowy, ostre papryczki i moc przypraw. Jeśli masz możliwość, przygotuj danie poprzedniego dnia i pozostaw w lodówce na noc. Dzięki temu mięso wchłonie więcej pysznych smaków i aromatów oraz uzyska lepszą konsystencję. Sos meksykański możesz wykończyć łyżką kwaśnej śmietany, dodatkiem startego sera cheddar lub posiekaną kolendrą. Będzie pasował do tortilli, nachosów, ryżu na sypko lub gotowanych ziemniaków.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 365
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 127
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 365
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 127
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Przesmażaj 2 minuty. Następnie dodaj pozbawione nasion i poszatkowane papryczki i trzymaj na ogniu kolejne 2-3 minuty. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj 30 sekund. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż rozbijając drewnianą łyżką, aż wołowina zmieni kolor z różowego na brązowy. Dosyp kmin rzymski, oregano, mielone papryki i wymieszaj do równomiernego pokrycia mięsa. Smaż ok. 2 minuty, aby przyrumienić przyprawy.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wodę, odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę oraz kukurydzę. Doprowadź potrawę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj 1,5 godziny (mieszając od czasu do czasu), aż zawartość garnka zgęstnieje.
Sos meksykański podawaj na gorąco, posypany ulubionymi, świeżymi ziołami – sprawdzi się natka pietruszki, kolendra lub bazylia.