Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z potrawami kuchni latynoskiej, lecz nie tylko. Idealnie pasuje do mięs, serów i kanapek, jednak sposób na wykorzystanie go w kuchni jest niemal nieskończona liczba. Sprawdź sam!
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 212
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 214
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 310
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 212
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 214
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 310
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 67
Składniki
Pomidory pokrój na ćwiartki (jeśli używasz świeżych). Jeśli chcesz intensywniejszy smak, możesz je lekko opiec na suchej patelni lub w piekarniku przez kilka minut. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń pestki (jeśli chcesz mniej ostrości) i drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki (pomidory, chili, cebulę, czosnek, sok z limonki, oliwę i kolendrę) wrzuć do blendera. Miksuj na gładką lub lekko grudkowatą konsystencję – w zależności od preferencji. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem.
Jeśli wolisz intensywniejszy smak, przelej sos do rondla i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, aż zgęstnieje.