Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pelati to najprostszy i zarazem najpopularniejszy chyba sos pomidorowy. Możesz wykorzystać go do dań włoskiej kuchni (pizzy, makaronów...) i nie tylko. Świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do zapiekanek ziemniaczanych. Sos pelati możesz zrobić o każdej porze roku, ponieważ – jak sama nazwa wskazuje – przygotowuje się go z pomidorów pelati, czyli takich, które dojrzewały we włoskim słońcu, a następnie zostały lekko sparzone, obrane i zakonserwowane w sosie własnym. Smakują niemal tak wyśmienicie, jak świeże!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1251
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 457
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3417
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1013
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1251
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 457
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3417
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1013
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na oliwie w garnku z nieprzywierającym dnem. Dołóż czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Dołóż do garnka pomidory. Gotuj sos po przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Dodaj do sosu oregano. Wymieszaj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec wmieszaj do sosu łyżkę masła.
Zblenduj sos mikserem ręcznym (nie musisz blendować go na całkowicie gładką masę).
Przygotowany sos wykorzystaj od razu, np. do makaronu. Możesz też przygotować większą ilość i zapasteryzować, co pozwoli ci przechowywać go przez wiele miesięcy.