Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pelati to najprostszy i zarazem najpopularniejszy chyba sos pomidorowy. Możesz wykorzystać go do dań włoskiej kuchni (pizzy, makaronów...) i nie tylko. Świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do zapiekanek ziemniaczanych. Sos pelati możesz zrobić o każdej porze roku, ponieważ – jak sama nazwa wskazuje – przygotowuje się go z pomidorów pelati, czyli takich, które dojrzewały we włoskim słońcu, a następnie zostały lekko sparzone, obrane i zakonserwowane w sosie własnym. Smakują niemal tak wyśmienicie, jak świeże!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
Składniki
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zeszklij cebulę na oliwie w garnku z nieprzywierającym dnem. Dołóż czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Dołóż do garnka pomidory. Gotuj sos po przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Dodaj do sosu oregano. Wymieszaj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Na koniec wmieszaj do sosu łyżkę masła.
Zblenduj sos mikserem ręcznym (nie musisz blendować go na całkowicie gładką masę).
Przygotowany sos wykorzystaj od razu, np. do makaronu. Możesz też przygotować większą ilość i zapasteryzować, co pozwoli ci przechowywać go przez wiele miesięcy.