Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos prawie domowy

Sos prawie domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 49321

Dodano:

Odsłon: 2981

Szybki do zrobienia. Bywa, że z różnych względów nie mamy czasu na zrobienie domowego pysznego sosu. Wówczas polecam taką, pół domową wersję. Bardzo dobrze się sprawdził jako dodatek do mięska.

Składniki

  • papryka czerwona świeża 1 szt
  • cebula 2 szt
  • czosnek 2- 3 ząbki
  • sól, pieprz
  • sos pieczeniowy ciemny 1 op
  • smalec 1 łyżka
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos prawie domowy

Przygotowanie

  1. Paprykę pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa podsmażyć na smalcu. Następnie dolać szklankę wody, dusić warzywa pod przykryciem, aż nieco zmiękną. Sos w proszku utrzeć z 4 łyżkami wody. Gdy zawiesina będzie miała jednolitą konsystencję wlać ją do rondelka z duszonymi warzywami. Sos mieszać powoli do momentu aż zgęstnieje. Jeżeli nasz smak tak nam dyktuje, całość doprawić sola i pieprzem.

    Uwaga: W zależności od tego jaką gęstość sosu preferujemy, można dodać trochę mniej lub więcej wody, niż podaję.

    Sos podawać do mięsa.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 marca 2014 też czasem wspomagam się tymi sosami, pomysł super

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń